Itthon is szintet lépett az AI-csalás: már Friderikusz Sándor és Koncz Zsuzsa videóinterjúját hamisítják

INTERNET
szeptember 12., 13:46

Júliusban írt arról a Lakmusz, hogy a Facebookon hogyan próbálják Moldován András, Balogh Levente és más celebek nevével visszaélő csalók AI-generált tartalmakkal átverni az internetezőket. Azóta többek között Vámos Miklóst, Csányi Sándort és Orbán Balázst is belekeverték a béna megtévesztésbe.

Legalább szeptember óta pedig már – követve a külföldi trendeket – AI-generált videós csalásban is utaznak. Friderikusz Sándor és Koncz Zsuzsa tavaly novemberi beszélgetését alakították át úgy, hogy felületes, AI-val megbuherált videók terén járatlan nézők azt hihetnék, valóban orvosi tanácsokat kapnak az énekesnőtől. (Az alábbi videó csak látszólag nem látszik, kattintásra elvileg megnyílik.)

link Forrás

Koncz Zsuzsa szájába a csalók többek között ilyen mondatokat adnak a videóban: „Ha nem hiszel az ortopédiában többéves tapasztalattal rendelkező orvos kezelési módszerében, akkor szenvedj tovább, elvégre ez az ön fájdalma, nem az enyém.” Valójában természetesen semmi ilyesmi nem történt.

Ezentúl érdemes óvatosan kezelni a Facebookon felugró random videókat is, ahogy arra már a tavalyi, a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztető cikkünkben és podcastunkban is felhívtuk a figyelmet.

Kiemelt videóink