Ungváry Krisztián szőnyegbombázáshoz hasonlította a közelgő iszonyatos mennyiségű esőt

időjárás
szeptember 13., 07:02

„Ausztria és Csehország bizonyos területein a következő kevesebb mint 5 nap alatt 400 milliméter (más adatok szerint 200-500 milliméter közötti mennyiségű) csapadék fog lehullani. Ez több mint az éves átlagos csapadék fele Magyarországon. És ez csak az enyhe szolid kezdete annak a katasztrófasorozatnak, amit a klímaváltozás jelent. Senki se gondolja hogy minket ez nem érint - az aszály mellett ugyanez a Kárpát-Medencében is megtörténhet. Következményei egy szőnyegbombázással érnek fel” – írta Facebookon Ungváry Krisztián.

Igaz, ő történész, nem meteorológus, de az erős hasonlat annyiban valóban indokolt lehet, hogy mindenhol azt írják, özönvízszerű esőzés várható Csehországban és Ausztriában, sőt, utóbbi helyen az Alpokban az előrejelzések szerint akár méteres hó is eshet.

Az előrejelzések szerint a következő napokban egy hónapnyi eső várható, emiatt áradni fognak a folyók, és olyan brutális hullám jön a Dunán, amilyet az öreg hajósok is ritkán láttak.

Az Időkép szerint pénteken a szél és a kiadós eső mellett nyugaton maximum 9-16 fok, keleten viszont még 24-28 fok várható, szombaton viszont már az ország nagyrészén 11-18 fokot mérhetünk, miközben pörög felettünk egy mediterrán ciklon és ömlik az eső.

Kiemelt videóink