A rakodómunkásokra tett testkamerák után megszűntek a reptéri lopások

belföld
szeptember 16., 20:04

Míg két éve még 119 fejlelentés érkezett a reptéri poggyászfosztogatások miatt a Budapesten landoló vagy innen induló utasoktól, idén a probléma gyakorlatilag megszűnt: összesen hét feljelentés volt, és ezekből öt esetben kiderült, hogy külföldön rámolták ki a csomagokat, a maradék két esetben pedig a testkamerás felvételek alapján elkapták a két-két elkövetőt.

Az ugrásszerű javulást a rendőrség a reptéri rakodómunkásokra tett testkameráknak tudja be. Az intézkedés sikerét ilyen Facebook-videókban promózzák Gál Kristóf szóvivő-ezredessel:

link Forrás

A testkamerákat egy jogszabályváltozás miatt kötelező nyár óta minden, a csomagokhoz hozzáférő reptéri rakodónak munka közben viselnie. A változtatást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság kezdeményezte, miután a korábbi intézkedések saját bevallásuk szerint sem voltak túl eredményesek:

„a kihasználható alkalmak száma, az egyre finomodó módszerek, a magas szintű összejátszás és a belső konspiráció miatt szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne érkeztek volna feljelentések az utasoktól lopások miatt”

– mondja most az ORFK.

A rakodómunkások testkamerás munkavégzése világszinten is egyedülálló, a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően pedig a budapesti az egyik legbiztonságosabb reptér Európában – kommunikálják.

A közlemény arra nem tér ki, hogy a kötelező testkamerás megfigyelés adatvédelmi szempontból hogy néz ki. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman tavaly a parkolóőrök esetében vizsgálta a kérdést, állásfoglalása szerint az ő kötelező bekamerázásuk GDPR-szempontból a javasolt formában nem volt elfogadható.

Kiemelt videóink