El Pais: Orbánék hitelezhették a Vox nevű szélsőjobboldali spanyol párt legutóbbi kampányait

külföld
szeptember 16., 11:26

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt nem hajlandó nyilvánosságra hozni, melyik az a bank, amelyik több mint kilencmillió eurót kölcsönzött nekik a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások kampányában. A titkolózással a hatályos törvényt is megszegik. Santiago Abascal pártelnök azzal érvel, hogy „nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy démonizálják a konkrét bankot, amiért az pénzt kölcsönöz a Voxnak”. A spanyol pártfinanszírozási törvény 14.8. cikke azonban egyértelmű: „A politikai pártok kötelesek a honlapjukon közzétenni, legkésőbb egy hónappal az Állami Számvevőszékhez történő benyújtás dátumától [minden év június 30-ig], a mérlegüket, az eredménykimutatásukat, és különösen: a még fennálló kölcsönök összegét, megjelölve a hitelező intézményt, az odaítélt összeget, a kamatlábat és a törlesztési időtartamot.” Ez amúgy arra szolgál, hogy elkerülhető legyen, hogy a bankok adósságelengedéssel vagy a piaci kamatláb alatti hitelezéssel finanszírozzák a politikai pártokat önös érdekből. Az El País azt írja, a Vox környezetéből származó források szerint egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló magyar pénzintézet adta a kölcsönöket.

A Vox honlapján közzétett 2023-as éves beszámoló szerint a párt történetében először két banki hitelt vett fel a múlt évi választási kampányai finanszírozására. Konkrétan egy 6,5 millió eurós hitelt az általános választásokra, amelyet később további csaknem 200 ezer euróval növeltek, és egy másik, 2,6 millió eurós hitelt az önkormányzati választásokra; összesen több mint 9 millió eurót. A beszámoló elkészítésekor, idén júniusban, már 1,8 millió eurót visszafizettek – amelynek nagy része az önkormányzati választásokra felvett hitelhez tartozott –, de még mindig fennállt több mint hétmillió euró visszafizetési kötelezettség.

Santiago Abascal és Orbán Viktor
photo_camera Santiago Abascal és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A párt közeléből származó források szerint tehát egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló magyar pénzintézet adta a Voxnak a kölcsönöket. Ugyanezek a források emlékeztetnek arra, hogy 2022-ben kiderült, a francia szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott egy magyar banktól a választási kampányának finanszírozására. Ez akkor a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB volt, ami mostanra beolvadt a Magyar Bankholding nevű óriásbankba. Le Pen, aki már 2014-ben is egy orosz banktól vett fel hitelt, azzal érvelt, hogy a francia bankok nem adtak neki kölcsönt.

A Vox tavaly júliusban kilépett az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportjából, amelyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezet – és amelyben az előző ciklusban ültek az Európai Parlamentben –, hogy csatlakozzanak Orbán új, Patrióták Európáért nevű csoportjához, amelyhez Le Pen pártja is csatlakozott. A két nyugat-európai párt csatlakozásával Orbán képviselőcsoportja – az ECR rovására – az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsaládjává vált.

Kiemelt videóink