Hétfő este 8-tól zárják le a pesti és budai alsó rakpartot

belföld
szeptember 16., 08:29

Hétfő 0 órától harmadfokú árvízvédelmi készültség van minden budapesti Duna-szakaszon, a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma - írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester.

A hétvégén nagyon sok védelmi intézkedést tettek meg a szakemberek, például kifolyókat és zsilipeket zártak le, kikötőpontokat építettek ki. Hétfőre csak az utolsó lépések maradtak a föld alatti védekezésnél.

Karácsony Gergely közölte azt is, hétfő este 8-tól zárják le a budai és a pesti alsó rakpartot. Azt kérte, hogy az ott parkoló autókkal legkésőbb délutánig álljanak el, mert estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról az ott maradt járműveket.

Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot.

A Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és alvállalkozókkal közösen 1 millió homokzsákot készít elő, amiből csaknem 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni.

A sziget védett övezetébe kedd reggel 8-tól csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be, illetve - egyelőre csak a sziget déli részén - korlátozzák a gyalogosforgalmat.

„Magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekezünk”

- írta Karácsony.

A Nánási–Királyok útjára hétfőtől szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell.

A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat.

A rakparti villamosok forgalmát már kedden korlátozni kell, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg.

Nyolc méteres vízszint esetén Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna - írta a főpolgármester.

Több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben.

(Címlapi kép: Bankó Gábor/444)

Kiemelt videóink