Kisorosziba se ki, se be, egyre több az útzár a Duna mentén, Budapesten elöntötte a víz a rakpartokat

Orbán csizmában. Európában 21 áldozata van az áradásoknak. A Szigetcsúcsot elöntötte a Duna. Ilyen volt szerdán az árvíz.

78 poszt
Időrend
szeptember 18., 20:05

Orbán: A vízügyesek, a honvédeink és az önkéntesek összehangolt munkájával védekezünk a Dunakanyarban

Drámai zene, kézfogások, tájékoztatás, megtekintés:

szeptember 18., 18:53

Helyszíni riport Pilismarótról, ami a miniszterelnök szerint az egyik legkritikusabb helyzetbe került az árvíz miatt

„Most nem drámai a helyzet, akkor lenne az, ha átszakadna a gát” - mondta a 444-nek Pilismarót polgármestere, Hunyadi Balázs. A település négy részből áll, ebből az egyik, a Duna-parton fekvő rész van veszélyben. Itt 183 ember lakik és 400 ingatlan van. A polgármester tudja, hogy nem lehet minden épületet megmenteni. Arra számít, a 10 százalékukat elérheti a víz. Ezek alacsonyabban fekszenek, és már egy másodfokú veszélyben is eléri az árvíz az épületeket.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A cikk folytatódik

szeptember 18., 18:49

A Szcientológia Egyház önkéntes lelkészei is segítenek gátat építeni a Római-parton

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 18., 18:33

Lakása emeletén ragadt egy 92 éves néni Szentendrén, de végül nem mentették ki, csak napi kétszer meglátogatják

„Érkezett egy bejelentés egy szentendrei idős hölgyről, aki az ártéren egyedül maradt az ingatlana felső emeletén” – írta a Facebookon a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat. A rendőrség munkatársaival felkeresték őt, és megbeszélték vele az elkövetkezendő néhány nap lehetséges forgatókönyveit. A szentendrei családsegítő szakemberekkel együtt azt a döntést hozták, hogy nem menekítik ki a 92 éves nénit, hanem naponta kétszer meglátogatják.

szeptember 18., 18:09

Lezárták a Kisorosziba vezető utat

A Duna áradása miatt már nem lehet közúton eljutni Kisorosziba, a Tahitótfaluból oda vezető utat szerda délután 16:30-tól lezárták, írta Facebookon a település önkormányzata. A lakosoktól azt kérték, vigyázzanak magukra és egymásra, ha valakinél a víz megjelenése bármilyen gondot okozna, azt jelezze, és figyeljék a további tájékoztatásokat.

photo_camera Kisoroszi partja Fotó: Jánossy Gergely/MTI/MTVA

Az MTI arról is írt, hogy nem lehet megközelíteni az árvíz miatt Nagymaroson a Sólyom-szigetet sem. Vácon kilépett a medréből a Gombás-patak, ezért szerdán a Vám utca teljes szakaszát lezárták. Kismaroson hét utcát zártak le, kerülni a környező mellékutcákon lehet. A vármegyében továbbá lezárták a helembai-ipolydamásdi Károly Róbert hidat, az autósok a Letkés-Ipolyszalka összekötő hidat tudják használni.

szeptember 18., 17:56

Teljes útzár lesz Vác környékén csütörtökön reggeltől

Szeptember 19-én több, a Dunakanyarban, Pest vármegye keleti oldalán várhatók újabb teljes útzárak a hajnali, reggeli és délelőtti órákban is – írta a Magyar Közút.

  • A 12-es főút Vác és Verőce közötti szakaszán várhatóan 5 órától várható teljes zár.
  • A 2-es főúton Sződligetnél már ma éjszaka félpályás, holnap délelőtt pedig teljes zár is lehetséges.
  • Szintén a 2-es főutat érintően Sződliget és Vác között, valamint Vác lakott területen belül, a Gödöllői út és Rádi út között számíthatnak a délelőtti órákban teljes pályás korlátozásra a közlekedők.

Valamennyi helyszínen az országos mellékutakon vagy önkormányzati szakaszokon kerülhetnek a közlekedők. Egyes lezárások miatt az M2-es autóút bizonyos részeit is díjmentesen használhatják majd a közlekedők, a pontos szakaszokat a lezárásokhoz fogják igazítani a szakemberek.

Közölték, hogy elsősorban Pest vármegyében várhatóak további útlezárások a csütörtöki nap folyamán, de a közlekedőknek érdemes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, vagyis a Duna vonalán található vármegyékben fokozott óvatossággal közlekedniük, mert ezekben a térségekben is lehetnek még bizonyos fokú korlátozások a levonuló árhullám függvényében.

szeptember 18., 17:20

Fotókon a víz alatt lévő Római-part

Bezárt a lángosozó és a Hekkmester is:(

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 18., 17:09

Csütörtökre befejezi Budapesten a védekezési előkészületeket a Fővárosi Csatornázási Művek

„Az árvíz elleni védekezésre felkészülés a végéhez közeledik Budapesten, csütörtök estig várhatóan mindenhol sikerül kilencméteres magasságig megépíteni a védvonalakat” – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek szerdán az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a Margitszigeten és a Királyok útján a nagyobb ideiglenes gátak szerda estére 90 százalékban elkészülnek, csütörtökre már csak kisebb kiegészítő munkálatokkal számolnak.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/Anadolu via AFP

A pesti oldalon a Dagály fürdőnél kedden a társaság 25 szakembere kezdte meg a mintegy 500 méteres mobilgát építését, amivel szerda délutánra el is készültek - írták, hozzátéve, hogy a várható vízszinthez igazítva ennek csak 60-70 százalékát kellett beépíteni. Közölték azt is, hogy a IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a szakemberek egy 20 méter hosszú, 3,8 méter magas mobilgát építésével. A társaság az árvízi védekezés mellett folyamatosan és biztonságosan elvezeti és tisztítja a fővárosban keletkező, naponta körülbelül 500 ezer köbméternyi szennyvizet is.

szeptember 18., 17:02

Több mint száz állatot evakuáltak a Margitszigeti Kisállatkertből

„Az árvízveszély miatt biztonságba helyeztük a Margitszigeti Kisállatkert száztíz lakóját” – írta honlapján a Fővárosi Állat- és Növénykert. A 9 dámszarvassal együtt összesen 110 állatot költöztettek el a Margitszigetről, a szarvasok kábítólövedéket kaptak, így sokkal biztonságosabb volt a beszállításuk.

„Azt sajnos még nem tudjuk, hogy a biztonságba helyezett állatokat mikor vihetjük vissza a Margitszigetre. Ez az árhullám levonulásán, illetve azon múlik, hogy az áradás maga milyen hatással lesz a Margitszigetre és magára a Kisállatkertre” – írták.

szeptember 18., 16:11

Lezárták a Hajógyári-szigetet

Az előre tervezett módon lezárták az óbudai Hajógyári-szigetet. Karácsony Gergely főpolgármester még kedden beszélt arról, hogy a szigeten nem védekeznek, ott egy ártéri galériaerdő van. A kapcsolódó hidakat lezárják, mentik az ingatlanokat, ahogy lehet.

szeptember 18., 16:03

Péntektől nem áll meg a metró a Batthyány téren

Már eddig is érintette a BKK-t az árvíz, így például a 26-os busz nem jár, a 2-es villamos pedig két szakaszban közlekedik, a szentendrei HÉV pedig nem megy be a Batthyány térre.

Várhatóan péntektől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását is, a vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet.

Szintén péntektől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Lánchíd térségében: a 41-es villamos a Krisztina körút felé az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám térig - írták, megjegyezve, hogy szükség esetén a villamosok menetrendjét akár már csütörtök délután is módosíthatják.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
szeptember 18., 15:56

Ötszázezer homokzsák a Margitszigeten

A Fővárosi Csatornázási Művek a védekezési munkálatok végéhez közeledik Budapesten. Terveik szerint szerdán mindenhol 90 százalékban elkészülnek az ideiglenes gátak megépítésével, a 900 centiméteres vízállással is megbirkóznának ugyan, de a tetőzés fél méterrel alacsonyabban várható.

A Margitszigeten és a Királyok útján zajló nagyobb ideiglenes gátak ma estére jórészt elkészülnek. A szigeten idáig közel 500 ezer homokzsákot építettek be. A munkálatok egész éjszaka folytatódni fognak, és a mobilgátak csütörtöktől már készen állnak.

A pesti oldalon a Dagály fürdőnél 500 méteres mobilgátat építenek.

A IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a szakemberek egy közel 20 méter hosszú mobilgát építésével.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
szeptember 18., 15:35

A szlovákiai Helembát elzárta a víz a külvilágtól, csak a távolabb fekvő vasútállomás lesz elérhető

A Szobhoz közeli, de már a szlovákiai oldalon fekvő Helemba néhány napig el lesz zárva a külvilágtól, írja az Új Szó. A hétszáz lelkes község egy zsákfalu, nagy árvízkor a bekötőutat mindig elönti a víz, így hozzá vannak szokva az elszigeteltséghez. A mostani minimum négy napig tart. Egyedül a település vasútállomása lesz elérhető, ami a falu határától távolabb fekszik.

photo_camera Forrás: Google Maps

Magyarországon is van külvilágtól elzárt település, a Szentendrei-szigeten fekvő Kisoroszit szerda délután kellett lezárni, mert az úton már átfolyt a víz.