New York Times: A magyar csipogós cég valójában izraeli fedőcég volt

külföld
szeptember 19., 07:11

A BAC Consulting nevű, Budapesten bejegyzett vállalkozást valójában izraeliek alapították legalább két másik fedőcéggel egyidőben, csak azért, hogy elrejtsék a robbanó csipogók valódi előállítóit: izraeli hírszerző tiszteket. Ez derül ki abból a New York Times-cikkből, amelyet egy tucat izraeli hírszerző által elmondottak alapján írtak meg, és ami eddig nem ismert részletességgel mutatja be, hogyan kerültek robbanóanyaggal ellátott csipogók a Hezbollah nevű szervezet tagjainak zsebébe.

Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy személyi hívó felrobbanását
photo_camera Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy személyi hívó felrobbanását Fotó: -/AFP

A névtelenül megszólaló izraeli titkosszolgák bizonyos büszkeséggel számolnak be arról, hogy már azelőtt volt egy tervük csipogógyártó cégek létrehozására, hogy a Hezbollah vezetője a mobiltelefonok mellőzését rendelte volna el a szervezet tagjai számára. Ennek a tervnek lett része a magyar BAC Consulting nevű kft. is. Valójában ez az izraeli titkosszolgálat fedőcége volt – mondják. Arra ügyeltek, hogy a BAC hétköznapi ügyfeleket is kiszolgált, akik számára hétköznapi csipogókat gyártott. De az egyetlen igazán fontos ügyfele a Hezbollah volt, akiknek nem hétköznapi csipogókat szállított le. Külön gyártották le őket, és az akkumulátoraikba rejtették a PETN nevű robbanóanyagot, majd 2022 nyarától elkezdték őket leszállítani Libanonba.

A BAC székhelye a Sky News élő adásában.
photo_camera A BAC zuglói székhelye a Sky News élő adásában.

Szerdán megírtuk azt, amit a BAC Consultingról és annak állítólagos vezetőjéről tudni lehet nyílt forrásból elérhető információk alapján. Eszerint ő egy sokoldalú ember: atomtudós, környezetgazdálkodó és politológus is egyben, bár a különböző életrajzai nem mindig stimmelnek, és néha még a saját cége nevét sem tudta leírni. A cikket itt lehet elolvasni a rejtélyes Bársony-Arcidiacono Cristianaról.

Kiemelt videóink