Máris kipaterolhatják a golfot az orosz iskolákból

külföld
szeptember 20., 07:44

Az Oktatási Minisztérium azt javasolta, hogy távolítsák el a golfot és a cheerleadinget (atlétikus szurkolás) az orosz iskolák testnevelés tanterveiből - írja az Rbc.ru egy frissen megjelent rendelettervezetre hivatkozva.

Az indoklásban szerepel, hogy ezek a „külföldön gyakorolt” sportágak nem felelnek meg a „hazai történelmi tapasztalatoknak és hagyományoknak, a nemzet erkölcsi és etikai normáinak”.

Vlagyimir Putyin a Sirius oktatási centrum cheerleader tanulóival 2015-ben.
photo_camera Vlagyimir Putyin a Sirius oktatási centrum cheerleader tanulóival 2015-ben. Fotó: Kreml

A minisztérium azt is javasolta, hogy a testneveléstantervekből vegyék ki a „masszázs- és fürdőkezeléseket” is (masszás különböző sportágak - például a kötélhúzás - moduljaiban, a fürdőkezelések pedig kifejezetten a tollaslabda-oktatás részeként vannak megemlítve), kizárásuk oka pedig „az iskolások életkorral összefüggő pszichofiziológiája”.

A rendelettervezetet egyelőre tárgyalják, és amennyiben elfogadják, akkor is csak 2025. szeptember elsejétől lép életbe.

A golf és a cheerleading mindenesetre nem futhat be túl nagy karriert az orosz iskolákban: idén áprilisban jelentették be, hogy december elsejétől egy miniszteri rendelet új szakágakkal egészítette ki az iskolákban választható sportok listáját, ezen szerepeltek több más, hasonlóan egzotikus sporttal együtt.

Az Oktatási Minisztérium akkor közölte:

„A kiegészítő és tanórán kívüli tevékenységek moduljának kiválasztásáról az iskola maga dönt a képességek, a rendelkezésre álló eszközök, valamint a tanulók és szüleik érdeklődése alapján.”

Úgy tűnik, a golf és a cheerleading már a startvonalnál elbukott.

Ennél viszont súlyosabb az, hogy a tervezetben nem csak a testnevelés órákra vonatkozó rendelkezések szerepelnek.

Javasolják többek közt azt is, hogy a következő kifejezéseket távolítsák el az oktatási programokból:

  • [biológiai] nem,
  • tolerancia,
  • zaklatás,
  • családi erőszak.

A minisztérium ezeket a kifejezéseket „érthető és semleges variánsokra” fogja cserélni.

Kifejezetten jelezték azt is, hogy a rendelettervezet célja, hogy az oktatási programokat összehangolja „az állami politika alapelveivel és a szövetségi törvényi normákkal”.

„A rendelettervezet az oktatási rendszert kívánja visszaterelni a nemzeti nevelési eszmény felé, amely az összoroszországi civil és kulturális identitás megerősítését célzó kiemelt kormányzati feladatok egyike, és az orosz nemzetbiztonság legfontosabb feladata az oktatás és a kultúra területén” – olvasható az indoklásban.

Kiemelt videóink