Ursula von der Leyen bejelentette a magyar vétót megkerülő, 35 milliárd eurós hitelt Ukrajnának

külföld
szeptember 20., 17:08

Az Európai Unió újabb, 35 milliárd eurós (13 700 milliárd forintos) hitelt ad Ukrajnának – jelentette be Ursula von der Leyen a kijevi látogatásán. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a hitel fedezeteként felhasználják azokat az orosz vagyoni eszközöket is, amiket az EU befagyasztott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszlij ukrán elnök Kijevben 2024. szeptember 20-án.
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszlij ukrán elnök Kijevben 2024. szeptember 20-án. Fotó: Makszim Marusenko/NurPhoto via AFP

A mostani, 35 milliárd eurós hitel annak az 50 milliárd dolláros csomagnak a része, amiről a G7 egyezett meg júniusban. Az eredeti megállapodás szerint az EU és az Egyesült Államok is 20-20 milliárd dollárt adott volna a kölcsönbe, de az amerikaiak attól tartottak, hogy Magyarország megvétózhatja a hitel fedezetéül szolgáló orosz eszközök újbóli befagyasztását.

A mostani kölcsönt a magyar kormány nem tudja megvétózni, mert ahhoz az Európai Parlament és az EU-tagállamok minősített többségének támogatása kell. Az ukránok a befagyasztott orosz eszközökből származó profitot felhasználhatják a G7-tagok által nyújtott hitelek visszafizetésére. (HVG)

Kiemelt videóink