A marxista Anura Kumara Disszanajake nyerte meg a Srí Lanka-i elnökválasztást

külföld
szeptember 22., 18:36

A baloldal jelöltje, Anura Kumara Disszanajake nyerte meg a Srí Lanka-i elnökválasztást.

A dél-ázsiai szigetország választási bizottsága szerint a marxista politikus a szavazatok 42,3 százalékát szerezte meg, legyőzve a szintén ellenzéki Szadzsit Premadaszát, míg az ország két éve hatalmon lévő átmeneti elnöke, Ranil Vikremeszinghe, aki független jelöltként indult, csak harmadik lett.

Középen Anura Kumara Disszanajake a győzelem után.
photo_camera Középen Anura Kumara Disszanajake a győzelem után. Fotó: Ishara S. Kodikara/AFP

Srí Lankán a végrehajtó hatalom letéteményese az öt évre közvetlenül választott, egyszer újraválasztható elnök. Sokak szerint a mostani választás egyben a kormány reformprogramjáról szóló szavazás is volt, miután az ország az elhibázott gazdaságpolitika miatt 2022-ben történetének legsúlyosabb válságát élte át, üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, valamint száguldó inflációval. A gazdasági megpróbáltatások nyomán zavargásokba torkollt tömegtüntetések törtek ki, amik nyomán Gotabaja Radzsapaksza akkori elnök kénytelen volt külföldre menekülni és lemondani.

A választási bizottság elnöke a helyi Daily Mirrornak azt mondta, ez volt az ország történetének legbékésebb választása, de a választás után hatóságok így is országos kijárási tilalmat rendeltek el „a közbiztonság fenntartása érdekében”. A Daily Mirror szerint a kényszerintézkedés hatálya helyi idő szerint vasárnap délig tartott.

Disszanajake a választási kampányában a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás újratárgyalását ígérte, aminek keretében az IMF kb. 3 milliárd dolláros segélycsomagot biztosított a gazdasági nehézségekkel küzdő szigetállamnak. A hitelfolyósítást viszont szigorú feltételekhez, így bizonyos népszerűtlen reformok és megszorítási intézkedések végrehajtásához kötötték. (MTI)

Kiemelt videóink