Irán, az okos lány: adott is rakétákat az oroszoknak, meg nem is

külföld
szeptember 22., 09:19

Irán nem adott át mobil indítóállásokat azokhoz a közeli hatótávolságú Fath-360-as ballisztikus rakétákhoz, amelyeket nemrégiben Oroszországnak szállított le, írja három, egymástól független forrás alapján a Reuters. A rakétákat az Egyesült Államok szerint az oroszok Ukrajna elleni használnák fel, de kérdés, hogy a fegyverek működőképesek lesznek-e így, az indítóállások nélkül.

A Reutersnek nyilatkozó források egyike, egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Irán nem szállította le az indítóállásokat, míg egy európai hírszerzési tisztviselő részletek nélkül azt közölte: nem is számítanak arra, hogy Irán azokat le fogja szállítani.

Fath-360-as rakéták az irániak által polgári teherautóból átalakított mobil indítóállással
photo_camera Fath-360-as rakéták az irániak által polgári teherautóból átalakított mobil indítóállással Fotó: Wikipedia

A szakértők szerint több oka is lehet az iráni döntésnek. Az egyik az, hogy az oroszországi és ukrajnai téli időjárást az irániak által gyártott indítóállások nem bírnák el, így azokat át kell alakítani. Irán a Mercedes és más cégek által gyártott polgári teherautókat alakítja át könnyen álcázható rakétaindítóvá, a szakértők szerint ezek nem alkalmasak arra, hogy „az ukrajnai zord télben kemény terepen működjenek”.

A másik lehetséges magyarázat az, hogy a rakétaindítók visszatartásával Irán teret enged a nyugati hatalmakkal a feszültség enyhítéséről folytatott új tárgyalásoknak.

Az ügyben az orosz védelmi minisztérium, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa, a Pentagon és Irán ENSZ-képviselete sem reagált, vagy csak annyit közölt, hogy nem kívánnak nyilatkozni. Teherán eleve azt tagadja, hogy Moszkvának rakétákat vagy több ezer drónt biztosítana, amelyeket Oroszország katonai és polgári célpontok ellen használhat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 10-én azt mondta, hogy Irán leszállította a Fath-360-asokat Oroszországnak, és „valószínűleg heteken belül beveti őket Ukrajnában”. Az iráni félhivatalos Fars hírügynökség szerint a rakéta a hangsebesség négyszeresével halad a célpontok megközelítésekor.

A Kreml annak idején nem volt hajlandó megerősíteni, hogy megkapta a rakétákat, de elismerte, hogy az Iránnal folytatott együttműködése „a legérzékenyebb területekre” is kiterjed.

A Reuters hajózási adatok alapján megállapította, hogy egy Washington által szankcionált orosz teherhajó, a Port Olja-3 május és szeptember 12. között többször is tett utakat az iráni Kaszpi-tengeri kikötő, Amirabad és az oroszországi Olya kikötő között.

Kiemelt videóink