Izrael 400 dél-libanoni Hezbollah-állást támadott szombat éjszaka

külföld
szeptember 22., 07:31

A szombat éjszakai izraeli légicsapások 400 dél-libanoni Hezbollah-állást támadta, a Hezbollah a gázai háború kezdete óta a legmélyebb rakétatámadásokat indította Izrael ellen. Ez felerősíti a szélesebb körű konfliktustól való félelmet, írja a Guardian.

Az izraeli légicsapások okozta tüzek és füstfelhő a dél-libanoni Nabatieh-ben
photo_camera Az izraeli légicsapások okozta tüzek és füstfelhő a dél-libanoni Nabatieh-ben Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombat este két támadási hullámot indított, az első mintegy 290 célpontot, a második 110 objektumot támadott egész Dél-Libanonban. Közben Észak-Izrael több tucatnyi városában megszólaltak a Hezbollah rakétatámadásaira figyelmeztető szirénák. A feltételezések szerint mintegy 10 rakéta jutott át Libanonból, a legtöbbet elfogták. Az izraeli sürgősségi orvosi szolgálatok arról számoltak be, hogy egy férfi könnyebben megsebesült egy rakéta repeszétől, amelyet egy alsó-galileai faluban fogtak el.

A Hezbollah vasárnap kora reggel Telegram-csatornáján közölte, hogy több tucat rakétával vette célba a Haifa melletti izraeli Ramat David légibázist válaszul arra, amit „ismételt izraeli támadásoknak nevezett Libanon ellen”. A légibázis a legtávolabbi célpont, amit a harcok októberi kezdete óta a Hezbollah Izraelben támadott, mintegy 50 kilométerre van a libanoni-izraeli határtól.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán itt mondott beszédet, dicsérve a Moszadot a térségben elért „kiváló eredményeiért” – ez néhány órával azután történt, hogy csipogókba, walkie-talkiekba épített robbanószerek felrobbantásával összesen több mint negyven Hezbollah-tagot öltek meg (a robbantásoknak további több mint 3000 sebesültje volt). A feltételezések szerint Izrael áll a művelet mögött – aminek magyar szála is volt –, bár hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Szombaton Izrael lezárta északi légterét, mivel a Hezbollah megtorlását várta azután, hogy meggyilkolták Ibrahim Aqilt, a Radwan elit egység veterán parancsnokát és több mint egy tucat más fegyverest. A zsidó állam pénteken Bejrútra mért légicsapást, amiben 37 ember, köztük három és hét nő halt meg.

A Guardian szerint amerikai és ENSZ-tisztviselők a további eszkalációra figyelmeztettek. A washingtoni külügyminisztérium szombaton felszólította a Libanonban tartózkodó amerikaiakat, hogy távozzanak az országból. Számos légitársaság, köztük az Air France és a Turkish Airlines pedig törölték a bejrúti járatokat. „Ez azt a félelmet tükrözi, hogy a viharos hét közelebb vitte a régiót a háború teljes kirobbanásához”, írja a lap.

Füst gomolyog egy izraeli légicsapás helyszínén a dél-libanoni Zawtar falu külterületén
photo_camera Füst gomolyog egy izraeli légicsapás helyszínén a dél-libanoni Zawtar falu külterületén Fotó: AMMAR AMMAR/AFP

Izrael nem lassította déli, gázai háborúját sem, hogy északra összpontosítson: az erői szombaton egy óvóhellyé alakított iskolát bombáztak, legalább 22 embert megölve és 30 másikat, főként nőket és gyerekeket megsebesítve. Az izraeli hadsereg szerint a célpont egy Hamász-bázis volt az iskolán belül, anélkül, hogy részleteket vagy bizonyítékokat közölt volna.

Kiemelt videóink