Az izraeli hadsereg „újabb kiterjedt műveleteket” indított Dél-Libanonban

külföld
szeptember 21., 20:51

Izrael számos harci repülőgépe szombat este átfogó csapásokat hajt végre Hezbollah-célpontok ellen az ország északi szomszédjának, Libanonnak a déli részén, jelentette be szombat este az izraeli hadsereg.

Nem sokkal korábban azt közölte, hogy olyan dél-libanoni rakétaindító állásokra mértek csapásokat, amelyekből a Hezbollah tagjai azonnal rakétákat tudtak volna kilőni Izrael irányába. A művelet összesen 180 célpontot érintett, de további részleteket nem közöltek.

photo_camera Fotó: AMMAR AMMAR/AFP

A Hezbollah libanoni síita milícia a palesztin iszlamista Hamász szervezet szövetségese, és rendszeresen indít rakétákat Libanon déli részéből Izrael területe ellen, írja az MTI.

Izrael pénteken Bejrút déli külvárosára mért légicsapásokat, amelyekben több mint 30 ember meghalt. A műveletben Izrael az Irán-barát Hezbollah „melegágyát” vette célba, és a milícia több magas rangú tagjával végzett. Az izraeli hadsereget fokozott készültségbe helyezték az elmúlt napok libanoni eseményei nyomán, és további feszült napokra számítanak.

A hét elején kommunikációs eszközökbe, csipogókba és walkie-talkie-kba beépített robbanóanyagokkal követtek el merényleteket a Hezbollah számos tagja ellen. Ezeket a támadásokat, amelyekben több tucat, túlnyomó többségükben a Hezbollahhoz tartozó fegyveres halt meg, és több ezren megsebesültek – és amelyeknek magyar szála is van – Izrael nem vállalta magára.

A csipogós merénylet magyar vonatkozású legfrissebb fejleményeiről itt írtunk. A felrobbant eszközökön egy tajvani cég, a Golden Apollo logója szerepelt, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Ő korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt. A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is a szállítási láncban. A férfi kedden az Egyesült Államokba utazott egy konferenciára, azóta nem érik el.

Kiemelt videóink