Kihallgatta a tajvani rendőrség a felrobbant csipogók ügyében érintett magyar cég helyi képviselőjét

külföld
szeptember 21., 10:14

Kis irodája is volt a Libanonban felrobbant személyhívók ügyében érintett BAC Consulting Kft.-nek Tajvanon, a helyi képviselőt kihallgatta a rendőrség, írja a China Times alapján a hvg.hu.

Egy felrobbant csipogó
photo_camera Egy felrobbant csipogó

A csipogók tajvani licence-tulajdonosa, a Golden Apollo elnöke már csütörtökön beszélt a BAC Consulting tajvani irodájáról, akkor azt mondta, hogy fel is hívta a cég ottani képviselőjét, akit számon kért, amiért tevékenységükkel „megölik” őt, ellehetetlenítik az üzletét. A helyi rendőrség átkutatta az Apollo és a BAC négy irodáját Tajpejben, az ügyészek lefoglalták az Apollo szállítmányozási nyilvántartásait és a BAC-cal kötött szerződését. Eszerint a BAC személyhívónként 15 amerikai dollárt fizetett az Apollónak a licence-ért.

Csütörtökön kihallgatták Vu Jücsent is, aki a BAC kapcsolattartója volt, a nő két órán át volt bent a rendőrségen, de a sajtó kérdéseire nem válaszolt.

Kedd délután szinte egyidőben robbant fel több ezer, szerdán pedig további több száz walkie-talkie és csipogó Libanon-szerte, amik a Hezbollah fegyvereseihez tartoztak. Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van. A támadást az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A felrobbant eszközökön a Golden Apollo logója szerepelt, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Ő korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt. A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is a szállítási láncban. A férfi kedden az Egyesült Államokba utazott egy konferenciára, azóta nem érik el.

Kiemelt videóink