Eltűnt az Egyesült Államokban az a norvég férfi, akinek bolgár cége érintett a felrobbant csipogók ügyében

külföld
szeptember 21., 07:36

A magyar BAC Consulting mellett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is érintett a Hezbollah felrobbant csipogói ügyében. Kedden, amikor a több száz személyhívó felrobbant Libanonban, a norvég férfi felszállt az Egyesült Államokba, Bostonba tartó repülőgépre, hogy részt vegyen egy konferencián, ahova azóta nem regisztrált be, írja a norvég VG.

Sok nyitott kérdés

Sok minden tisztázatlan az üggyel kapcsolatban, többek között az, hogy az oslói férfinak valóban köze volt-e csipogók eladásával, mindenesetre a robbanások óta sem a munkáltatója, sem a lap újságírói nem tudták elérni őt. Az újságírók több, a konferenciához kapcsolódó szállodát megkerestek, hiába, e-maileket írtak neki és többször hívták telefonon, de így sem jártak sikerrel.

Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy csipogó felrobbanását
photo_camera Részlet egy libanoni biztonsági kamera felvételéből, ami rögzítette egy csipogó felrobbanását Fotó: AFP

„Még mindig dolgozunk azon, hogy elérjük őt, és mindent megteszünk, hogy kiderítsük, mi történt, és hogy igaz-e, hogy volt egy ilyen” – mondta a férfi főnöke, hozzátéve, hogy utoljára norvégiai idő szerint szerda délután küldött egy munkával kapcsolatos e-mailt egy másik kollégának. A főnöke egy másik cikkben azt is mondta, hogy egy amerikai újságírótól tudta meg, hogy alkalmazottja érintett lehet a csipogó-ügyben, és azonnal szólt a hatóságoknak.

A norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is fedőcég lehetett a szállítási láncban. A VG egy volt bolgár hírszerző tiszt alapján arról írt, hogy a férfi soha nem járt az országban. „Minden papírt, amit a bolgár cég alapításához alá kellett írni, az oslói bolgár konzulátuson írták” – mondta a lapnak.

Kedd délután szinte egyidőben robbant fel több ezer, szerdán pedig további több száz walkie-talkie és csipogó Libanon-szerte, amik a Hezbollah fegyvereseihez tartoztak. Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van. A támadást az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A magyar és bolgár szál

A felrobbant eszközök márkaneve egy tajvani gyáré, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Ő korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt. A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is a szállítási láncban.

Kiemelt videóink