Moszkva nem vesz részt a második békekonferencián sem

külföld
szeptember 22., 07:12

A Kreml szerint az Ukrajna által tervezett második békekonferenciának ugyanaz lesz a célja, mint a júniusi svájci csúcstalálkozónak volt: hogy „előmozdítsák az illuzórikus Zelenszkij-formulát mint a konfliktus kezelésének alapját, megszerezzék az országok többségének támogatását, és ultimátumot adjanak Oroszországnak a kapitulációról”. Ezért Oroszország azon sem fog részt venni – jelentette be a moszkvai külügyi szóvivő szombaton az MTI beszámolója szerint.

Marija Zaharova közleménye szerint „az eljárás az angolszászok és ukrán bábfiguráik újabb átverése, és az egésznek semmi köze nincs a konfliktus rendezéséhez”. Moszkva csak „valóban komoly javaslatokat” kész megvitatni, olyanokat, amelyek számításba veszik azt is, hogy milyen a helyzet a harctéren. Ezzel a Kreml ismét egyértelművé tette, hogy csak olyan békébe hajlandó belemenni, amely figyelembe veszi az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított katonai agresszióval, valamint a 2014-ben szerzett területeket.

Oroszország nem kapott meghívót a júniusi svájci konferenciára, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több nyugati állam vezetője is azt mondta: a következő békekonferenciát már orosz részvétellel kellene megrendezni.

Kiemelt videóink