2019 óta először sértette meg Japán légterét orosz katonai repülőgép

külföld
szeptember 23., 15:07

Japán diplomáciai úton határozott tiltakozását fejezte ki Oroszországnak, amiért egy orosz katonai repülőgép háromszor is megsértette a légterét hétfőn – jelentette be sajtótájékoztatóján a japán védelmi miniszter, aki szerint 2019 óta először fordult elő ilyen incidens.

Kihara Minoru miniszter azt mondta, hogy egy Il-38 típusú haditengerészeti járőr- és tengeralattjáró-elhárító repülőgép hatolt be a japán légtérbe a Hokkaidó közelében levő szigettől, Rebuntól északra.

Egy orosz IL-38 légcsavaros gázturbinás haditengerészeti járőr- és tengeralattjáró-elhárító repülőgép 2022. június 15-én.
photo_camera Egy orosz Il-38 légcsavaros gázturbinás haditengerészeti járőr- és tengeralattjáró-elhárító repülőgép 2022. június 15-én. Fotó: Nikita Zhuravlev/Flickr

A japán légvédelem F-15-ös és F-35-ös vadászgépek mozgósításával és rádióüzenetekkel meg fényrakétákkal figyelmeztette az orosz gépet a légtérsértésre. Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte az incidenst az orosz kormányhoz eljuttatott üzenetében, felhívta Moszkva figyelmét, hogy a jövőben kerülje el a berepüléseket.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő az incidensről azt mondta, „az orosz hadsereg az ukrajnai háború kezdete óta Japán közelségében is aktív”.

Kiemelt videóink