Belügyminisztérium: Eddig egyetlen kínai rendőr sem jött Magyarországra járőrözni

bűnügy
szeptember 23., 18:02

Pintér Sándor belügyminiszter még februárban állapodott meg a kínai közbiztonsági miniszterrel arról, hogy közös járőrszolgálatot láthatnak el a magyar és a kínai rendőrök Magyarországon.

Kínai rendőrök Pekingben 2024. március 4-én.
photo_camera Kínai rendőrök Pekingben 2024. március 4-én. Fotó: Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun via AFP

Miután a kínai rendőrök magyarországi járőrözésről a Kormányinfón sem tudtunk meg semmit, közérdekű adatigénylést küldtünk a Belügyminisztériumnak, hogy megtudjuk:

  1. Teljesítettek-e szolgálatot Kínából érkezett rendőrök Magyarországon, és ha igen, melyik magyarországi városokban és településeken?
  2. Eddig összesen hány, Kínából érkezett rendőr teljesített szolgálatot Magyarországon, és mi a maximálisan fogadható létszám?
  3. A Kínából érkezett rendőrök hány és milyen intézkedésben vettek eddig részt Magyarországon, illetve részt vettek-e őrizetbe vételben vagy letartóztatásban?
  4. A Kínából érkezett rendőröket milyen forrásból látják el, és a Belügyminisztériumnak összesen mekkora kiadással jár a Kínai Népköztársaságból érkezett rendőrök fizetése, ellátása?
  5. A kínai hatóságokkal létrejött rendőri együttműködés milyen időtávra vonatkozik?

A Belügyminisztérium ezt válaszolta: „A Belügyminisztérium és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma között létrejött, közös járőrszolgálat ellátásának elvi lehetőségét megteremtő együttműködési megállapodás 2024. február 16-án történt hatályba lépése óta, Kínából nem érkeztek rendőrök járőrszolgálat ellátása céljából Magyarországra. A nemzetközi kapcsolatokban alkalmazott diplomáciai szokásjog alapján, valamint a megállapodások jellegéből adódóan az együttműködési megállapodás határozatlan időre szól, módosítható, kiegészíthető és felmondható.”

Kiemelt videóink