Budapestre jön az új ukrán külügyminiszter

külföld
szeptember 23., 18:16

A jövő héten Budapestre jön a szeptember elején lemondott ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba utódja, az eddigi helyettese, Andrij Szibiha. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be az Indexen. A témák között szerepel az ukrajnai kisebbségi törvény is.

photo_camera Fotó: ANDRIY NESTERENKO/AFP

Szijjártó jelenleg az ENSZ közgyűlésén van New Yorkban, ahol eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök képviselte volna Magyarországot, de a programját a dunai árvíz meghiúsította.

A külügyminiszter beszélt kétoldalú találkozóiról, ezek közül Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszterrel való eszmecseréjét emelte ki.

A magyar-ukrán kapcsolatok 2020-ban kezdtek komolyabban megromlani. Az SZBU nyomozása után hazaárulással és szeparatizmussal vádolták meg Brenzovics László KMKSZ-elnököt, akit emiatt a magyar kormány Budapestre menekített. Miután 2021 őszén megszületett az Ukrajnát kikerülő hosszú távú gázmegállapodás a Gazprommal, a viszony végképp mélypontra került.

A magyar-kormány az orosz fenyegetés ellenére akadályozni próbálta a NATO és Ukrajna közötti kooperációt, az orosz invázió után pedig ellenezte a szankciókat, és a magyar országgyűlési választások előtt befolyásolási kísérlettel vádolta meg az ekkor már ellenségként kezelt Zelenszkijt. 2023 őszén aztán az ukrán EU-csatlakozással is szembement.

Kiemelt videóink