Lassan, de biztosan levonul az évtized árvize

Bajánál estére várható a tetőzés, Budapest már fellélegzett, de azért lesz még dolog bőven. Árvíz percről percre.

14 poszt
Időrend
szeptember 23., 11:55

A miniszterelnök már Baján tekinti meg az árvizet

Ma estére várják Baján a Duna tetőzését. Az árhullám lassan elhagyja az országot, de a szakemberek sorra figyelmeztetnek: attól, hogy a vízszint csökken, még nincs vége a védekezésnek.

Orbán Viktor miniszterelnök ebben a szellemben ma kora reggel árvízinfót tartott, aztán megtekintette nagy monitorokon, amit meg lehetett tekinteni:

Ezt követően pedig elrobogott Bajára.

Orbán Viktor miniszterelnök térképet tekint meg.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök térképet tekint meg. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA
photo_camera Orbán Viktor gátat tekint meg.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA
photo_camera Szintén. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA
photo_camera Kompozíció.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA
szeptember 23., 11:29

Sorra kapcsolja vissza az áramszolgáltatást az E.ON az árvízzel érintett területeken

Mármint ott, ahol már nem áll fenn veszélyhelyzet.

Az E.On Hungária Csoport közleménye szerint az árvíz miatt összesen több, mint 220 helyen kellett kikapcsolni az áramszolgáltatást, ami több mint 2200 ügyfelet érintett.

Az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, többek közt Esztergomban, Kisorosziban, Nagymaroson, Pilismaróton, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

photo_camera Így néz ki egy visszakapcsolás.
Fotó: Lang Peter./www.langpeter.hu

Az árhullám levonulásával egy időben meg is kezdték a visszakapcsolást, ehhez viszont az érintett ügyfelek együttműködésére is szükség van.

A visszakapcsoláshoz az kell, hogy az érintettek ellenőrizzék ingatlanjainkban, hogy az árvíz miatt víz alá került-e a villanyórájuk, vagy más elektronikai berendezések, például konnektorok, csatlakozók.

Ha az óra vagy az ingatlan belső áramhálózata elázott, akkor először regisztrált villanyszerelőt kell hívni, aki ellenőrzi a mérőórát és azt is, hogy biztonságosan visszaállítható-e a szolgáltatás.

Ezután lehet kérni a visszakapcsolást az E.ON ügyfélszolgálatától, ezt legegyszerűbben telefonon lehet megtenni. Ugyanakkor az is fontos, hogy a visszakapcsolás egyeztetett időpontjában az ingatlanban tartózkodjunk, mert csak így állítható vissza az áramszolgáltatás.

Részletes tájékoztató itt érhető el.

szeptember 23., 11:20

Így menekülnek a vadak a gemenci erőből az árvíz miatt

A Bács-Kiskun megyei rendőrség tett közzé egy videót arról, hogyan menekültek éjszaka a vadak a gemenci erdőből. A felvétel az 55-ös főúton, Baja és Pörböly között készült.

Mint írták:

Kollégáink pedig nem csupán az úton közlekedőkre, hanem a térség erdőségeiben élő vadakra is vigyáznak. Annak érdekében, hogy ember és állat egyaránt biztonságban legyen, az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az esti órákban motoros rendőrök felvezetésével lehet csak közlekedni.

A dunai árhullám miatt a megyében forgalomkorlátozások, útlezárások vannak érvényben, az autósokat arra kérik, hogy ezekről folyamatosan tájékozódjanak, és fokozott óvatossággal közlekedjenek.

photo_camera Fotó: Bács-Kiskun megyei rendőrség
szeptember 23., 10:25

Kedd után az „élet visszaáll a rendes kerékvágásba”

A rendvédelem munkatársai 59 helyszínen vannak jelen országszerte az árvíz elleni védekezésben, zömében a Duna déli szakaszán - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

photo_camera Balról jobbra: Vitályos Eszter kormányszóvivő, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Rétvári Bence azt mondta: a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet - ezek száma vasárnap még száz felett volt. A rendőröknek pedig még 50 teljes és két félpályás közúti lezárás ad munkát.

A továbbra is elzárt Kisorosziból az elmúlt 24 órában egy hatéves kislányt kellett az ott állomásozó mentőcsoportnak hajóval kihozni, akit azután mentőautó vitt kórházba - tájékoztatott az államtitkár.

Kiemelte: az ivóvízellátást fokozottan ellenőrzik, Dunabogdány térségében egyelőre lajtoskocsival biztosítják az ellátást, de reményei szerint itt is visszaáll egy-két nap alatt az egészséges vízszolgáltatás. Arról is beszélt: az önkormányzatoknak iránymutatást küldtek a vízzel érintkező és a vízzel nem érintkező homokzsákok kezeléséről.

Amíg az árhullám le nem vonul a Duna legalsó szakaszáról, és fennáll az a veszély, hogy Szerbia felől bármelyik folyó visszaduzzad, teljes erőbedobásra van szükség Magyarországon - mondta Rétvári Bence.

A déli szakaszon, Bajánál hétfőn tetőzik a Duna, ezt teljes készültséggel várják - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője. Láng István főigazgató azt mondta: a kedd lesz az utolsó nap, amikor a vízszint harmadfokú készültség felett lesz, ezt követően az „élet visszaáll a rendes kerékvágásba”. Közölte: Báta, Bár, Dunaszekcső, Madocsa, Baja és Mohács teljes készültséggel várja a tetőzést.

A felső szakaszon hétfőn elsőfokú készültségi szint alá esik a Duna Nagymarosig. Itt a védművek bontásánál a műszaki irányítók kint lesznek, annak érdekében, nehogy a szivárgási folyamatoknál olyan védműveket is felszámoljanak, amelyeknek még van statikai szerepe - mondta a főigazgató hozzátéve: rendkívüli készültségben vannak a Lajtán, itt már ürül a tározótér.

Amennyiben az teljesen leürül, akkor helyreállítják majd a megnyitott műveket - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva Láng István elmondta: az árvíz olyan lényeges infrastrukturális kárt nem okozott, amire nem számítottak volna. Ettől függetlenül vannak olyan károk, amelyek nem tűnnek jelentősnek, de a vízügynek „sok fejfájást okoznak” - tette hozzá, majd példaként említette,

hogy a Lajta töltését több helyen szétrágta a hód, ami miatt helyreállításokra lesz szükség.

(MTI)

szeptember 23., 08:38

Homokzsákpakolás közben is lásd meg a szépet

Aki segít az eligazodásban: Nagy István.

„A természet szépségeit homokzsákpakolás közben is megtapasztalhattuk. Virágzik az őszi kikerics Dunaremetén” - írja az agrárminiszter.

Egyébként az tényleg fontos, hogy az árvíz nem addig tart, amíg levonul a nagyja, a védekezéshez használt homokzsákokat bizony el is kell pakolni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt tanácsolja az önkénteseknek, hogy keressék az érintett önkormányzatokat, és tudakolják meg, milyen teendők vannak még.


szeptember 23., 07:22

Több út még mindig le van zárva az árvíz miatt

Az Útinform tájékoztatása szerint Pest vármegyében a 2-es főúton, Sződliget előtt, a 28-as és a 29-es km közötti szakaszt teljesen lezárták. Az M2 felé lehet kerülni, amit egy szakaszon ingyen lehet most használni. A 2-es főutat Vác közelében is lezárták egy szakaszon.

A 12-es főúton, Nagymaroson a 12-es km-nél bontják a mobilgátat, ezért félpályás korlátozás van érvényben. Vác és Verőce között az 1-es és az 5-ös km között árvízi védekezés miatt szintén nem járható a 12-es főút.

A Szentendrei szigeten a Tahitótfalu-Kisoroszi közti utat 2 kilométeren víz borítja, Kisoroszit jelenleg nem lehet közúton elérni.

Kisoroszi önkormányzata vasárnap azt írta, önerőből elkezdték az út tisztítását, a Magyar Közút rakodó és szállító járműve hétfőn érkezik. Abban bíznak, hétfő estig felszabadul az út.

Kisorosziban tisztítják az utat
photo_camera Kisorosziban tisztítják az utat Fotó: Kisoroszi önkormányzata

Szob környékén is lezárások vannak, ahogy a Csepel-Ráckeve-Kiskunlacháza összekötő úton is. A Budakalász - METRO bekötő utat sem lehet használni.

A részletes lista itt érhető el.

szeptember 23., 07:11

Dunaszekcsőt vízzel tölthető mobilgát is védi

A Duna magyarországi déli szakaszán a baranyai Dunaszekcső rendszerint komoly veszélynek van kitéve árvizek idején. A házak itt nagyon közel épültek a parthoz, ahol pedig nem lakók vannak, ott veszélyes löszfalak határolják a folyót. A kormány Facebook-posztja szerint idén először egy új megoldás, vízzel tölthető mobilgát védi a falut.

link Forrás
szeptember 23., 07:02

Pilismaróton szennyezett az ivóvíz

Pilismaróton már csak másodfokú az árvízvédelmi készültség, viszont a vezetékes ivóvíz szennyezett. Hunyadi Balázs polgármester több posztot is kirakott a Facebookra arról, hogy hol helyezték el a lajtoskocsikat, illetve, hogy a vezetékes víz mosakodásra alkalmas, fogyasztani viszont csak forralás után lehet. Ez várhatóan csütörtökig így is marad. A kismamáknak és a gyerekeknek palackos vizet osztanak.

link Forrás
szeptember 23., 06:41

Karácsony Gergely már a rendrakásra készül

Megóvtuk Budapestet az árvíztől, most rendbe rakjuk a várost - írta ki a Facebookra az imént a főpolgármester.

photo_camera Fotó: Ancsin Gábor / Kepszerk.hu/Ancsin Gábor / www.kepszerk.hu

Karácsony Gergely jelezte: a védekezés egyelőre nem ért véget, de már készülnek az elöntött területek helyreállítására. Mint írta:

A jelenlegi előrejelzések alapján kedden nekiállhatnak kollégáink a takarításnak. Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hét második felére visszaadhassuk a budapestieknek az utakat és a köztereket.

A főpolgármester hozzátette azt is, hogy a metróközlekedés már helyreállt a Batthyány téren, az árvíz miatt nem közlekedő villamosok újraindításához viszont kell még pár nap.

szeptember 23., 06:28

Baján este 7-re várják a tetőzést

Baján jelenleg 919 centiméteres a Duna, a tetőzést az előrejelzések szerint 19 órára várják, 921 centinél.

A 2013-as árvíz idején Baján június 12-én Tetőzött a Duna, 989 centinél, ami 13 centivel volt nagyobb az 1965-ös árvízkor mért legmagasabb állásnál.

szeptember 23., 06:13

A homokzsákokkal lesz még dolog

Nem elég őket kirakni, be is kell gyűjteni, ha levonul az ár.

Szóval önkéntesekre a következő időszakban, a bontási munkálatok során is szükség lesz, az OKF azt írja, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatoknál kell érdeklődni.

szeptember 23., 05:41

Nincs már utánpótlása a víznek

Ütemes apadásnak indult a Duna a felső szakaszokon, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő - tudatta vasárnap az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint írják: a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán folyamatos az intenzív apadás, azonban a fokozott figyelőszolgálatot továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei. A káros jelenségek, buzgárok, szivárgások figyelése és a szükséges beavatkozások mellett, lassan az önkormányzati védvonalakon is megkezdődhetnek a magassági hiányok miatt kiépült ideiglenes védművek felmérései. Az árvízzel érintett területeken, ha II. fok alá csökkent a készültség, elindulhatnak a helyreállítási munkálatok is.

Ezen munkák most még csak a víz által nem érintett, magassági hiányok miatt épült ideiglenes védművek elbontásával kezdődhetnek meg, ez után következhet a felhasznált anyagok vizsgálata, elszállítása, majd kezelése.