Lemondott a Srí Lanka-i miniszterelnök, miután az ország marxista elnököt választott

külföld
szeptember 23., 08:43

A Srí Lanka-i miniszterelnök, Dines Gunavardena hétfőn bejelentette lemondását, egy nappal azután, hogy a marxista Anura Kumara Dissanayake megnyerte az elnökválasztást az adóssággal küzdő országban. A 75 éves Gunavardena kicsit több mint két éve vezette Srí Lankát. Akkor vette át a kormány vezetését, amikor az akkori elnök, Gotabaja Radzsapaksza elmenekült az országból és lemondott a gazdasági válság miatt kirobbant tüntetések hatására.

Dines Gunavardena, Srí Lanka miniszterelnöke
photo_camera Dines Gunavardena, Srí Lanka miniszterelnöke Fotó: GUO CHENG/Xinhua via AFP

A vasárnapi választásokon a baloldal jelöltje, Anura Kumara Disszanajake nyert, legyőzve a hivatalban lévő Ranil Vikremeszinghét, aki független jelöltként indult, és csak harmadik lett. Őt már eleve a parlament nevezte ki azért, hogy Radzsapaksza hivatali idejét kitöltse.

Srí Lankán a végrehajtó hatalom letéteményese az öt évre közvetlenül választott, egyszer újraválasztható elnök. Sokak szerint a mostani választás egyben a kormány reformprogramjáról szóló szavazás is volt, miután az ország az elhibázott gazdaságpolitika miatt 2022-ben történetének legsúlyosabb válságát élte át, üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, valamint száguldó inflációval. A gazdasági megpróbáltatások miatt zavargásokba torkollt tömegtüntetések törtek ki, amik nyomán Gotabaja Radzsapaksza akkori elnök kénytelen volt külföldre menekülni és lemondani.

Disszanajake hétfőn letette a hivatali esküt, és beiktatási beszédében egyebek között annak fontosságát hangsúlyozta, hogy változtassanak a politikai kultúrán. Az új elnök választási kampányában a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás újratárgyalását ígérte: ennek keretében az IMF mintegy 3 milliárd dolláros segélycsomagot biztosított a szigetállamnak, de e hitelfolyósítást szigorú feltételekhez, így bizonyos népszerűtlen reformok és megszorítási intézkedések végrehajtásához kötötte.

(Reuters, MTI)

Kiemelt videóink