492 ember halt meg Libanonban izraeli légicsapások miatt

háború
szeptember 24., 06:25
photo_camera Füst gomolyog a Bekaa-völgyben lévő libanoni Baalbeck város felett egy izraeli légicsapás után Fotó: NIDAL SOLH/AFP

Libanonban családok ezrei menekültek el otthonukból, miután az izraeli hadsereg közölte, hogy 1300 Hezbollah-célpontot támadott. A Hezbollah eközben több mint 200 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.

photo_camera Rengetegen próbálnak menekülni Bejrútból Fotó: FADEL ITANI/AFP

Az izraeli légicsapásokban legalább 492 ember halt meg, a libanoni egészségügyi minisztérium szerint 35 gyerek és 58 nő van a halottak között, 1645-en pedig megsebesültek. Azt nem közölték, hogy az áldozatok közül hányan voltak civilek vagy fegyveresek.

photo_camera A libanoni Szidon városában is dugóban ülnek a menekülő emberek Fotó: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár aggasztónak nevezte az eszkalálódó helyzetet, azt mondta, nem szeretné, ha Libanon lenne az „új Gáza”. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is úgy fogalmazott, hogy az „eszkaláció rendkívül veszélyes és aggasztó”, azt mondta, „majdnem teljes háborúban vagyunk”.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok „dolgozik a de-eszkaláción, ami lehetővé teszi az emberek biztonságos hazatérését”, mindeközben a Pentagon pedig bejelentette, hogy „óvatosságból” további „kis számú” katonát küld a Közel-Keletre.

photo_camera Fotó: JALAA MAREY/AFP

A Hezbollah azt mondta, a Hamászt támogatja, és nem áll le, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben. (BBC)

Kiemelt videóink