Egy picit még tovább csökkent a magyar kamat

gazdaság
szeptember 24., 14:09

Keddi ülésén az eddigi 6,75 százalékról 0,25 százalékponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot az MNB monetáris tanácsa. A döntés nem okozott meglepetést, a piaci elemzők előzetesen egyhangúlag ilyen mértékű kamatvágást vártak.

link Forrás

A jegybanki kamatszint nagyjából egy éve kezdett csökkenni – de múlt hónapban szünetet tartott a monetáris tanács, akkor nem nyúltak a kamathoz –, a 13 százalékos alapkamat mostanra lefeleződött.

A múltkori, a kamatszintet változatlanul hagyó ülés után Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök négy kritériumot sorolt fel, amely alapján, mint mondta, a jegybank mérlegelni fog a döntések során. Az infláció alakulása és a nagy jegybankok döntései mellett a kockázati megítélést, valamint a lakossági és a vállalati bizalom alakulását nevezte meg. Azóta az infláció jelentős mértékben csökkent, és kamatot vágott az amerikai Fed, de az EKB alelnöke is lehetségesnek nevezte az eurókamatok csökkentését.

A forint árfolyamát érdemben nem befolyásolta az MNB döntése, az euró záróára hétfőn 394,8 forint volt a devizapiacon, két óra után néhány perccel 394,67 forinton állt az árfolyam.

„Nem okozott meglepetést az MNB a mai kamatvágással, miután az augusztusi inflációs adat pozitív meglepetést hozott, és a Fed is a felfokozott várakozásoknak megfelelőt lépett az előző héten. A viszonylag kedvező nemzetközi környezetben ezt meg lehetett tenni, ugyanakkor továbbra is szükségesnek tűnik az óvatos kommunikáció, mivel a forint euróval szembeni árfolyama az utóbbi időszak kereskedési sávjának gyengébb felében ragadt” – reagált a kamatcsökkentésre Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Kiemelt videóink