Scholz: Németország nem engedélyezi német fegyverek bevetését orosz területeken

külföld
szeptember 24., 10:20

Németországnak nem áll szándékában lazítani a német fegyverek Oroszország elleni használatára vonatkozóan Ukrajna számára megszabott korlátozásokon, Kijev sürgetései ellenére sem – mondta Olaf Scholz német kancellár New Yorkban, közvetlenül azelőtt, hogy találkozott volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Ezt nem fogjuk megtenni. És erre jó okunk van” – mondta Scholz, aki az ENSZ közgyűlésére utazott New Yorkba.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Zelenszkij eközben többször is felszólította az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó korlátozásaikat, hogy Oroszországon belüli célpontokra is támadhassanak.

A Németország által már leszállított fegyverek közül Ukrajna jelenleg a legnagyobb, 84 kilométeres hatótávval a MARS II rakétavető rendelkezik. Az 56 kilométeres hatótávval rendelkező Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack is használatban van az ukrán hadseregben. Németország mindkét fegyver használatát engedélyezte Kijevnek a harkivi hadműveletben. Nagy hatótávolságú precíziós fegyverek szállítását Ukrajnának azonban Scholz már több alkalommal is kizárta - függetlenül a NATO-szövetségesek döntéseitől.

A kancellár elutasítja a német Taurus manőverező robotrepülőgépek átadását, amelyek hatótávolsága mintegy 500 kilométer, arra hivatkozva, hogy ez „az eszkaláció nagy kockázatával járna”. (MTI)

Kiemelt videóink