Huszonegy napos tűzszünetet kér az izraeli-libanoni határon az Egyesült Államok és az Európai Unió is

háború
szeptember 26., 11:31

Huszonegy napos tűzszünetre szólította fel az Egyesült Államok és tíz szövetségese Izraelt és a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy elkerülhető legyen a közel-keleti háború eszkalációja. Az izraeli kormány tagjaiból dühöt váltott ki a javaslat: Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy teljes erővel és a tervek szerint folytassák a harcot Libanonban és a Gázai övezetben is.

Csütörtök délelőttig a Szíriával és Libanonnal határos izraeli Galileában - a Haifai-öböl és Akko város térségében - negyvenöt libanoni rakétát észleltek. Az izraeli hadsereg jelentése szerint szerdáról csütörtökre virradóan a Hezbollah hetvenöt állására mértek csapást, köztük katonai létesítményekre, fegyverraktárakra és a terrorszervezet fegyvereseinek feltételezett tartózkodási helyeire.

A sérültek és áldozatok számáról egyelőre nincsenek információk.

link Forrás
photo_camera Fotó: RABIH DAHER/AFP

Az országok - az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar – nyilatkozata szerint a két ország határán október nyolcadika óta fennálló helyzet „tűrhetetlen és elfogadhatatlan kockázatot jelent egy szélesebb körű regionális eszkalációra”.

„Ez senkinek sem érdeke, sem Izrael, sem Libanon népének”,

írják. A nyilatkozatban az országok azt ígérik, amennyiben a határ mindkét oldalán élő civilek biztonságban visszatérhetnek az otthonaikba, készek támogatni minden diplomáciai erőfeszítést, ami a Hezbollah és Izrael közti békére irányul.

Joe Biden amerikai elnök még május végén vázolta fel azt az izraeli tűzszüneti javaslatot, ami azóta a Hamász és Izrael közti tárgyalások alapját képezi az Egyesült Államok mellett Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat eredetileg három szakaszból áll, a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is magába foglalja. A legújabb értesülések szerint jelenleg a terrorszervezetnél pattog a labda: a Hamász képviselői ugyanis hetek óta nem vesznek részt a tárgyalásokon.

Netanjahu csütörtökön a ENSZ-közgyűlésen szólal fel New Yorkban, ahol tisztviselők szerint a tűzszüneti tárgyalásokra fog összpontosítani. Az izraeli miniszterelnök ezt tagadta. (Hárec, CNN, BBC, Times of Israel)

Kiemelt videóink