Minden beruházást leállított a paksi önkormányzat, miután a kormány elvette az atomerőmű által befizetett iparűzési adót

belföld
szeptember 26., 21:12

Lényegileg minden beruházást leállított a paksi önkormányzat, a város képviselő-testületének azután kellett jelentős takarékossági intézkedésekről döntenie, hogy a kormány augusztusban váratlanul elvette az atomerőműtől befolyó iparűzési adót. A csütörtöki képviselő-testületi ülést levezető alpolgármester a vg.hu-nak elmondta, hogy

egyhangú szavazással sikerült elfogadni az idei költségvetés módosítását, és így reális egyensúlyban tudják átadni az új képviselő-testületnek a város költségvetését.

Szántó Zoltán beszámolója szerint a takarékossági intézkedés érintett minden olyan paksi beruházást,

amiknél még nem történt kötelezettségvállalás, befagyasztottak minden fejlesztési tervezést is, leállították a strandberuházást is, amely többek között a nagymedence felújítását is magában foglalta.

Itt már érvényes szerződése volt a városnak, az előlegnek kifizetett 30 millió forintot elbukja most a város. Felmondták a működési kiadásokat terhelő, helyi sportegyesületeket érintő támogatási szerződéseket is.

photo_camera Fotó: Jánossy Gergely/MTI/MTVA

Bő másfél hónappal azután, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak lecserélték a fideszes polgármestert egy ellenzékire, a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paksi Atomerőmű területét, ezzel együtt elvette a várostól és a Tolna illetve Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzathoz irányította az erőmű által fizetett iparűzési adót. Az elvett összeg jelentős, a város 19 milliárdos költségvetéséből mintegy 7 milliárd forint jött az atomerőműtől iparűzési és ingatlanadóként.

Kiemelt videóink