Műholdfelvételek szerint a vuhani kikötőben süllyedhetett el egy kínai hadi atomtengeralattjáró

külföld
szeptember 27., 18:48

Műhold felvételek szerint elsüllyedt egy hadi atomtengeralattjáró a vuhani kikötőben valamikor a nyár elején, miközben építették, írja a BBC.

A BBC amerikai partnerének, a CBS-nek névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők elmondták, hogy a tengeralattjáró valószínűleg május és június között süllyedhetett el. A júniusban készült műholdfelvételeken pedig látszik is a víz alatti sziluettje, és az, ahogy mentődaruk állják körbe. Egy hónappal korábban még látták itt a tengeralattjárót szintén műholdfelvételeken, és úgy tudni, hogy volt benne nukleáris üzemanyag, így azzal együtt merülhetett a víz alá. Peking azonban nem erősítette meg, hogy a tengeralattjáró elsüllyedt volna.

A BBC megmutatta a felvételeket egy haditengerészeti szakértőnek, Mike Plunkettnek, aki szerint a süllyedés előtti felvételeken valóban egy tengeralattjárót látni, de azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a 041-es vagy a 039-es típusról van szó. Az viszont szerinte nem lenne kirívó, hogy a vuhani kikötőben tengeralattjáró álljon, ugyanis itt van Kína fő gyártóüzeme.

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem ismeri az ügyet, és nem adott tájékoztatást, amikor egy pekingi sajtótájékoztatón erről kérdezték. Az eset kérdéseket vet fel a kínai védelmi iparral kapcsolatban, amelyet állítólag korrupció sújt.

Kína rendelkezik a világ legnagyobb haditengerészetével, több mint 370 hajóval. Jelenleg folyik a gyártása az atomtengeralattjárók új generációjának, a Zhou-osztálynak, amelyből az elsüllyedt tengeralattjáró volt az első példány.

Kiemelt videóink