Orbán Csehországba utazott, hogy személyesen köszöntse fel Miloš Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt

külföld
szeptember 28., 18:14

Orbán Viktor Csehországba látogatott, hogy személyesen köszöntse fel a 80. születésnapján Miloš Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

photo_camera Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Csehországi hírportálok szerint Hluboká nad Vltavouban tartják szombat este a volt államfő nyolcvanadik születésnapi ünnepségét, amire szerettein kívül számos cseh és külföldi politikust is várnak. Robert Fico szlovák kormányfő már péntek este megérkezett, várhatóan Peter Pellegrini szlovák államfő, Andrzej Duda lengyel államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz az eseményen - írják.

Orbán nem először látogat el Zemanhoz, aki 2013-tól 2023-ig volt a Cseh Köztársaság harmadik elnöke, korábban pedig a Cseh Köztársaság miniszterelnöke is volt. Az egyik legelszántabb putyinista az EU-ban, korábban már külön tanulmányban is foglalkoztak oroszbarátiságával, de Trump menekültellenes rendeletéhez is az elsők között gratulált, valamint az ő emberei ütögették meg egy kicsit az újságírókat pár éve, nem sokkal azután, hogy Putyinnal viccelődött újságírók likvidálásán. Emellett ő fogalmazott úgy, hogy egyetért Orbánnal, és a magyar homofób törvénnyel, mivel a transzneműek szerinte „undorítók”.

Az ünnepség előtt pedig Orbán szombat délután České Budějovicében külön tárgyalást folytatott Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével.

Kiemelt videóink