Putyin 133 ezer orosz behívásáról írt alá rendeletet

háború
szeptember 30., 16:39

Vlagyimir Putyin hétfőn aláírta az orosz állampolgárok őszi katonai szolgálatáról szóló rendeletet. Ez alapján idén október 1. és december 31. között 133 ezer, 18-30 év közötti orosz állampolgárt hívhatnak be, akik jelenleg nem tartalékosok. Ugyanezzel a rendelettel Putyin elbocsátja azokat, akik már teljesítették katonai szolgálatukat és letöltötték a meghatározott szolgálati időt.

A hadsereg azt ígéri, hogy az ősszel behívottakat nem fogják bevonni „a különleges katonai műveletekbe”, azaz nem küldik el őket az ukrajnai háborúba. Ugyanakkor a kurszki régióba, ahová augusztusban betörtek az ukránok, tizenéves sorkatonákat is vezényeltek harcolni. Velük kapcsolatban korábban Putyin még a háború kezdetén megígérte, hogy nem fogják őket az ukrán frontra küldeni. Oda végül jól fizetett szerződéses katonák, zsoldosok, illetve börtönből a harctérre kiengedett bűnözők mentek.

Elfogott orosz katonák
photo_camera Elfogott orosz katonák

A behívókat továbbra is papíron kézbesítik, azaz egyelőre még nem álltak át az elektronikus behívóra. A rendszert egyelőre csak három orosz régióban tesztelik. Az előző körben, tavasszal 150 ezer oroszt kapott behívót. A hadsereg szerint azt a behívási tervet nagyjából teljesítették. (Meduza)

Kiemelt videóink