Tételesen lekértük, mit csinált Novák Katalin, míg nem bukkant fel újra a nyilvánosságban

POLITIKA
szeptember 30., 06:00

Novák Katalin idén februárig volt köztársasági elnök, a kegyelembotrány után kénytelen volt lemondani. Utána eltűnt a nyilvánosság elől, és csak az utóbbi hetekben bukkant fel újra egy demográfiai tematikájú civilszervezet élén.

Hogy mit csinált mindeközben, azt nem tudni. A 444 ezért kikérte ezeket az adatokat, beleértve azt is, hogy hány ember milyen fizetésért dolgozik a titkárságán.

Miután a munkaszerződések nem „közérdekből nyilvános adatok”, azt nem árulta el az Országgyűlés Hivatala, hogy kik dolgoznak a volt köztársasági elnökök, Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin titkárságán.

Az viszont kiderült, hogy mindhárom elnök – két bukott és egy, a ciklusa végén távozó -, élve a törvény adta felhatalmazással, igényt tart a három fős titkárságra.

Áder Jánosnak és Novák Katalinnak van egy negyedik munkatársa is – Novák esetében ez a „gazdasszony”, vagyis a házvezetőnő. Azt nem árulták el, hogy Áder negyedik embere milyen beosztásban dolgozik.

link Forrás

Összegezve: Áder titkársága havi 5,6 Nováké 5, Schmitt Pálé pedig 3,8 millióba kerül.

Nem nyilvános találkozók

Elsősorban azonban az érdekelt minket, hogy a bukása óta eltelt hónapokban mit csinált Novák Katalin (hiszen hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől), ezért kértük, tételesen sorolják fel, milyen programokon, eseményeken vett részt, illetve milyen jótékonysági vagy egyéb tevékenységeket vállalt. Vagy ha ilyen nincs, írják le, mivel foglalkozik a volt elnök.

Novák Katalin lemond február 10-én.
photo_camera Novák Katalin lemond február 10-én. Fotó: Sándor-palota/AFP

A közérdekű adatigénylést még azelőtt küldtük el, hogy Novák előállt volna az új nonprofit szervezetével, a válasz viszont ezután érkezett meg.

Ennyit írtak: „a Volt Köztársasági Elnökök Titkársága ellátja a volt elnökök szakmai, politikai, diplomáciai, protokolláris és média feladatait, segíti közéleti szerepvállalásukat, előkészíti kulturális rendezvényeken való részvételüket, valamint elvégzi a közcélú adományaikkal kapcsolatos feladatokat. A titkárság munkatársainak feladatairól a volt köztársasági elnökök rendelkeznek. Elnök Asszony több nem nyilvános találkozón vett részt az elmúlt időszakban, ezek szervezése, lebonyolítása is a titkárság feladata.”

Kikértük a titkárság által kötött szerződéseket is, de ilyen táblázatot nem küldtek.

Novák nem óhajt nyilatkozni

Novák Katalint péntek délelőtt megtaláltuk egy budai kávézónál, azonban hiába kértünk tőle interjút, azt mondta,

nem érez nagy késztetést arra, hogy magyar médiumoknak interjút adjon,

mert úgy érzi, inkorrekten viselkedtek vele.

Azt is kikérte magának, hogy ezt az elutasítást rögzítjük. Pedig a kegyelembotránnyal kapcsolatban vannak még tisztázandó kérdések.

link Forrás

Megy tovább a demográfiával, de kivel?

Novák Katalin szeptember 9-én „tért vissza a nyilvánosságba”, és jelentette be örömmel az X-en, hogy az X-Y Worldwide társalapítója és vezérigazgatója lett. Az új nonprofit szervezet „úttörő megoldásokat keres az összeomló globális születésszámra”. A társalapító Stephen J. Shaw demográfus (akinek egyébként ízekre szedték a témában készült dokumentumfilmjét).

Novák Katalin és Stephen J. Shaw
photo_camera Novák Katalin és Stephen J. Shaw Fotó: Novák Katalin X-oldala

Azzal a lendülettel vett részt a témában több külföldi programon Dél-Koreában, Japánban, ahol a demográfiáról beszélt, majd pár nappal később az Atlanti Tanács két díjazottjával, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Elon Muskkal közös fotót posztolt azzal a felütéssel, hogy csak a gyerekek menthetik meg a világot.

A titkárság a hvg.hu kérdésére szeptember 12-én megerősítette, Dél-Koreába és Japánba volt köztársasági elnök minőségében hívták meg Novákot, „tekintettel a demográfiai fordulat érdekében tett erőfeszítéseire és e téren szerzett tapasztalataira”. Az viszont válaszukból nem volt egyértelmű, hogy az utat ki fizette. Annyit írtak, „az utazás megszervezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt”.

A Külügyminisztérium később azt közölte, nem ők finanszírozták ezeket a látogatásokat. A Mandiner a titkárságtól úgy értesült, Novák – beleértve a Meloni-Musk találkozót is - saját zsebből fizette az utakat.

Ennek megerősítését kértük a titkárságtól, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Nem volt sürgős a költözés sem

Novák egyébként bukása után még hónapokig a Béla király úti államfői rezidencián lakott, noha ott a törvény értelmében az aktuális köztársasági elnöknek kell élnie.

Novák nem igényelt másik lakást, a saját korábbi otthonukba költöztek vissza. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közérdekű adatigénylésünkre azt írta, Sulyok Tamás nem igényelt átalakítást az ingatlanon, és új bútorokat sem kért. Vele ellentétben Novák jelentős beszerzéseket végeztetett el, mielőtt beköltözött.

Kiemelt videóink