Gulácsi a saját kérésre kimaradt a válogatott keretéből, azonnal el is indult a kombinálás

sport
október 01., 17:08
  • Saját kérésére nem Gulácsi Péter védi a válogatott kapuját az ősszel hátralévő 4 Nemzetek Ligája-meccsen - derült ki kedden.
  • Pedig ezeken a meccseken is múlik, hogy lehet-e esélyünk kijutni a világbajnokságra.
  • Marco Rossi szövetségi kapitány nyilvánvaló képtelenséggel magyarázta, hogy a válogatott bombaformában védő kapusa miért kérte, hogy ne hívják be.
  • A kormányközeli Indexen szintén képtelen időpontban, a hír bejelentésével egyidőben jelent meg hosszú, nyilvánvalóan korábban megírt cikk arról, hogy a focista a szurkolók egy részének céltáblája lett, miután nyíltan kiállt a melegek jogai mellett.
  • Gulácsi maga viszont egyáltalán nem mondott semmit az egészről.

Elemi meglepetés a magyar válogatott kerethirdetésekor: kiderült, hogy a válogatott utóbbi években elért sikereinek egyik fő felelőse, Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa kimaradt a keretből, ráadásul a saját kérésére.

Ha ez nem lett volna elég, Marco Rossi magyarázata, ha lehetséges, csak tovább erősítette az érzést, hogy valami történhetett a háttérben, a szövetségi kapitány ugyanis újságírói kérdésre így indokolt:

„Gulával beszélgettem természetesen. Azt kérte tőlem, tekintsünk el attól, hogy a Nemzetek Ligája utolsó négy mérkőzésére meghívjuk, tehát a novemberi meccseken sem lesz velünk. Túl van egy nagyon súlyos sérülésen, még nem állt teljesen helyre, rengeteg mérkőzést kell lejátszania, és mi is azt szeretnénk, hogy elkerülje egy újabb sérülés. Természetesen biztosított minket: ha szükséghelyzet jelentkezik kapusposzton Dibusz Dénes részéről akár, akkor azonnal a rendelkezésünkre áll.”

Gulácsi valóban túl van ugyan egy nagyon súlyos sérülésen, csakhogy abból már időtlen időkkel ezelőtt visszatért. 2022 októberében műtötték meg először, sérülése miatt a kettővel ezelőtti, 2022-2023-as idényt hagyta ki teljesen, német klubcsapatába már tavaly, 2023-ban visszatért, a magyar válogatottba pedig több mint fél évvel ezelőtt, 2024 márciusának a végén.

Azóta már letolt egy teljes Európa-bajnokságot a válogatottal, a Lipcsében pedig folyamatosan véd, ráadásul olyan formában, hogy a szaksajtó és az osztályzatok alapján ebben az idényben ő a teljes Bundesliga legjobb formában lévő kapusa. 21 kapura lövésből eddig 2 gólt kapott a bajnokságban. Kívülről nézve nemhogy teljesen helyreállt, de az összes topligát nézve is ő pillanatnyilag az egyik legjobb a világon. Az öt topligát tekintve az idényben eddig neki van a legtöbb gól nélküli meccse a teljes mezőnyben (4), a Bundesligában eddig neki a legjobb százalékos védési hatékonysága, és a várható gólok kivédését tekintve ő a legnagyobb felülteljesítő a bajnokságban.

További furcsaság, hogy Gulácsi a lépésről cikkünk publikálásáig semmit sem kommunikált. (Az ügyben több csatornán is megkerestem, ha válaszol, azonnal megírom.)

Szintén érdekes tény, hogy a bombahírt bejelentő sajtótájékoztató kedden 13:00-kor kezdődött, az Indexen viszont már 3 perccel később, 13:03-kor élesedett Hrutka János exfutballista hosszú, személyes hangvételű írása arról, hogy Gulácsi miért is mondta le a válogatottságot.

A szubjektív hangvételű, kifejezetten hosszú cikket Hrutka egyébként arra futtatja ki, hogy Gulácsi tudomása szerint azért mondta vissza - az írás sugalmazása szerint valószínűleg véglegesen - a válogatottságot, mert a homofób szurkolók egy részének céltáblája lett. Hrutka levezetése szerint a konfliktus gyökere az volt, hogy a fiatal kora óta a nyitott, liberális nyugat-európai közegben élő Gulácsi és felesége 2021-ben posztban állt ki a szivárványcsaládok mellett.

"A magyar szurkolói had szeme előtt elhúzott vérvörös posztó sokkolta a zömében más impulzusokra nyitott agyhullámokat, átláthatatlan ködfelhőt képezve a szemüvegek elé. Hiába volt évek óta, szakmai díjak által is elismerten a legjobb magyar labdarúgó, hiába a BL-elődöntő friss emléke és az Izland ellen kiharcolt Eb-kijutás euforikus örömállapota. Gulácsi kegyvesztett lett. Egy szűk, de hangos kör céltáblája."

Ez Hrutka személyes véleménye ugyan, Gulácsi pedig egyelőre hallgat, de a cikk publikálásának időzítése mindenképp figyelemreméltó.

Kiemelt videóink