Röpködnek a mínusz ezermilliárdok – minden rosszabbul alakult, mint ahogy a kormány várta

gazdaság
október 01., 17:48

A kormány kedden nyújtotta be az Európai Uniónak a folyamatban lévő túlzottdeficit-eljáráshoz kapcsolódó úgynevezett EDP-jelentést. Ilyen dokumentumot félévente, áprilisban és októberben kell leadni, és ezzel egyidejűleg azt nyilvánosságra is hozzák a statisztikai hivatal honlapján (az idén áprilisig elkészültek itt olvashatók, a legfrissebb itt található).

Ez a jelentés valójában egy Excel-tábla, amiben a főbb költségvetési és államháztartási folyamatokat és terveket tüntetik fel, illetve bemutatják az előző évek tényadatait. Ahogyan azt már napközben megírtuk, ebből derült ki, hogy a tavaszi korrekció és 675 milliárdos megszorítás bejelentése után a kormány ismét átírta a költségvetési számokat, újabb 808 milliárd forinttal növelve a várható államháztartási hiányt.

A rengeteg részadatot tartalmazó mostani és tavaszi Excel-táblából, valamint a 2023 júliusában elfogadott költségvetési törvényből most egyetlen táblázatba kiszedtük azokat a fontosabb értékeket, amelyek megmutatják, miért nem sikerült idén sem elérni a módosított költségvetési célokat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.