Nyilvánosságra hozzák a tárgyaláson a Gisèle Pelicot megerőszakolásáról készült felvételeket

külföld
október 05., 09:47

Mégis levetíthetik a tárgyaláson a Gisèle Pelicot megerőszakolásairól készült videókat, miután az ügyben eljáró francia bíró megváltoztatta döntését.

Egy hónapja arra hivatkozva tiltotta meg a felvételek nyilvánosságra hozását, hogy azok sokkolóak és szeméremsértőek, így azt csak az esküdtek és az ügyvédek nézhetik meg.

A döntés ellen Gisèle Pelicot ügyvédei fellebbeztek. Arra hivatkoztak, a felvételeket azért kell látni, hogy felhívják a figyelmet a szexuális visszaélések elkövetéséhez használt kábítószerekre.

A bíró helyt adott a fellebbezésnek, viszont úgy döntött,

a videófelvételeket csak akkor vetítik le, ha az az egyik fél kérésére feltétlenül szükséges az igazság feltárásához,

a gyerekek és az érzékenyebb emberek pedig ez idő alatt elhagyhatják a tárgyalótermet.

A nő ügyvédei győzelemként értékelték a döntést, a vádlottak védői viszont szükségtelennek tartják a vetítést.

Gisèle Pelicot pere a nyilvánosság előtt zajlik, miután a nő lemondott a névtelenségről, hogy más áldozatoknak segítsen.

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A most 72 éves francia nőt a férje, Dominique Pelicot éveken keresztül elkábította, majd az interneten toborzott embereket hívott át magukhoz, hogy megerőszakolják a magatehetetlen nőt. Az esetekről a férfi videófelvételeket és fotókat készített.

Az ügyben 50 férfit vádoltak meg, többen azzal védekeztek, hogy azt hitték, egy pár által szervezett játékban vesznek részt. Gisèle Pelicot viszont nem tudta, mi történik vele, és a bíróságon azt mondta, „soha egyetlen másodpercre sem adtam a beleegyezésemet” a tömeges nemi erőszakhoz.

Dominique Pelicot beismerte tettét, ahogy egy háromgyerekes családapa is.

(BBC)

Kiemelt videóink