Trump visszatért az ellene elkövetett merényletkísérlet helyszínére, a kampányrendezvényen Elon Musk is felszólalt

külföld
október 06., 07:52

Közel három hónappal a merényletkísérlet után Donald Trump újra a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlést, amin a dollármilliárdos techvállalkozó, Elon Musk is felszólalt.

Július 13-án a 20 éves Thomas Matthew Crooks egy közeli épület tetejéről rálőtt a volt elnökre, akinek fülét találta el a golyó. Ezen kívül egy ember meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A merénylet miatt heves bírálatok érték a hivatalos személyek védelméért felelős Secret Service-t, aminek az igazgatója, Kimberly Cheatle le is mondott.

„15 másodpercre megállt az idő. Ez a szörnyeteg elszabadította a gonoszt... a gazember nem érte el a célját” – mondta Trump a több tízezres tömegnek. A republikánus elnökjelölt beszédében nagyrészt az ismert témákhoz ragaszkodott: szidta a korrupt rendszert, ígéretet tett arra, hogy visszahozza a tiszteletet az amerikai külpolitikába, és megfogadta, hogy lezárja a határokat, ami állítása szerint a bűnözés forrása. „Olyan kormányt érdemelnek, ami megvédi és tiszteletben tartja saját polgárait, megvédi szuverenitásukat, biztonságukat, méltóságukat és szabadságukat” – mondta.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

Politikai ellenfeleit azzal vádolta, hogy rágalmazzák őt, megpróbáltak beavatkozni a választásokba, és „ki tudja, talán még megpróbáltak ölni”.

Trump többször utalt a merényletkísérletre, és az eseményen néma csenddel emlékezett Corey Competore-ra, a lövöldözésben meghalt önkéntes tűzoltóra.

J.D Vance alelnök mellett először mondott kampányeseményen beszédet Elon Musk is, aki évtizedes demokrata szavazóból lett Biden heves kritikusa, és Trump támogatója. Szerinte ez lesz életünk legfontosabb választása. „Trump elnöknek győznie kell az alkotmány megőrzése érdekében. Győznie kell, hogy megőrizze a demokráciát Amerikában. Szedjetek össze mindenkit, akit ismertek, rángassátok őket, hogy regisztráljanak szavazni. Ha nem teszik, ez lesz az utolsó választás. Ez az én jóslatom.” Hogy ezt a jóslatot mire alapozza, nem árulta el. (BBC, Guardian)

Kiemelt videóink