A kormány továbbra sem törölné el az esemény utáni tabletták vénykötelességét

jog
október 07., 13:39

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésén feltette a kérdést, hogy „kész-e a kormány felzárkózni az EU összes többi tagállamához, és eltörölni a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességét?”

A kérdésre Rétvári Bence válaszolt, a Telex beszámolója szerint azt mondta, hogy szerinte a parlamentnek sok funkciója van, de nem hatáskörük eldönteni, mi vényköteles és mi nem.

„Egészségügyi szakmai kérdésekről nem politikusoknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell vitáznia” – mondta Rétvári, és hozzátette, Magyarországon megvannak a szakmai tagozatok, akik ezt a kérdést el tudják dönteni, a kormány az ő javaslatukat alkalmazza. „Az ő javaslatuk szerint ez egy olyan szer, ami mellett szükség van napi orvosi kontrollra, szükség van arra, hogy orvosok alkalmazzák, és nem javasolják a vény nélküliséget.”

Az Európai Unióban Magyarország az utolsó ország, ahol vényköteles a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta. Februárban már Lengyelország is megszavazta a sürgősségi fogamzásgátlók vénykötelességének eltörlését, ott már minden 15 év fölötti nő könnyedén hozzáférhet az esemény utáni tablettákhoz.

A Patent Egyesület februárban petíciót indított, hogy Magyarország is elérhető lehessen a sürgősségi fogamzásgátlás vénykötelesség nélkül, szeptemberben pedig levelet írtak az országgyűlési képviselőknek, miszerint „a fogamzásgátláshoz való hozzáférés orvosszakmai alapot nélkülöző korlátozása sérti a lányok és nők emberi jogait és méltóságát, és nem utolsó sorban akadályozza a tudatos és felelős családtervezést”. Emiatt azt kérik, kezdeményezzenek törvénymódosítást, hogy Magyarországon is recept nélkül lehessen beszerezni a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tablettákat”.

Kiemelt videóink