Az utóbbi évek legnagyobb evakuálásai jöhetnek Floridában egy újabb hurrikán miatt

külföld
október 07., 15:59

Mindössze 10 nappal a Helene hurrikán levonulása után a floridaiak ismét pusztító viharra készülhetnek: most a Milton hurrikán érkezik a Mexikói-öböl felé. A Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) szerint az újabb hurrikán a hét közepén éri el Florida nyugati partját.

A BBC híre szerint a térségre 67 tartományból 51-re vészhelyzeti állapotot hirdettek a Milton hurrikán miatt, és a helyi lakosokat az elmúlt évek legnagyobb evakuálási intézkedésére figyelmeztették.

A Milton hurrikánt trópusi viharból 3-as kategóriájú hurrikánná minősítették, hétfő reggelre már nagyjából 205 km/órás szélsebességet produkált. A vihar várhatóan tovább erősödik, mielőtt szerdán a Tampa-öböl környékén partot ér. Ezután az előrejelzések szerint északkelet felé halad tovább, átvágva a floridai félszigeten, miközben az Atlanti-óceán irányába tart.

A folytatásban várhatóan 4-es kategóriájú viharrá erősödik tovább, az NHC pusztító széllökésekre, a heves esőzések okozta villámárvizekre figyelmeztetett. A lehulló összcsapadék mennyisége helyenként elérheti a 38 centimétert, egyes partvidéki szakaszokon pedig 1,5-3,5 méteres vihardagály lehet.

Ron DeSantis, Florida kormányzója felszólította a floridai lakosokat, hogy legyenek készenlétben, és arra is figyelmeztetett, hogy kötelező, illetve önkéntes evakuálások lehetnek. A két hete lesújtó Helene okozta 225 haláleset közül 14 Floridában történt.

Szerző: Balogh Boglárka