Közel hét év börtönre ítélték Oroszországban azt az amerikai férfit, akit Ukrajnában fogtak el

külföld
október 07., 17:35

Elítélték Oroszországban azt a 72 éves amerikai állampolgárt, akit azzal vádolt az orosz ügyészség, hogy zsoldosként szolgált az ukrajnai hadseregben. Stephen James Hubbard a múlt héten bűnösnek vallotta magát, az orosz ügyészség ekkor hétéves börtönbüntetést kért a férfire.

Hubbardot végül hétfőn állították bíróság elé Moszkvában, ahol a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson bűnösnek találták, és 6 év, 10 hónap börtönre ítélték. Hubbard ügyvédje nem nyilatkozott az újságíróknak, az RIA orosz állami hírügynökség szerint azonban fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az orosz ügyészség szerint Hubbardot még 2022 áprilisában vették őrizetbe orosz katonák, azóta várta a tárgyalást. Az orosz ügyészek szerint egy szerződés keretében havi 1000 dolláros fizetést, kiképzést és saját lőfegyvert is kapott.

Hubbard mellett hétfőn, egy voronyezsi bíróság 7 év és 1 hónap börtönbüntetésre ítélte a szintén amerikai Robert Gilmant. A volt tengerészgyalogos megtámadott egy börtönőrt és egy nyomozót, mialatt testi sértésért járó, korábbi büntetését töltötte.

Szerző: Balogh Boglárka