Orosz óvodásokat és iskolásokat kényszeríthettek, hogy videóüzenetben köszöntsék fel Putyint

POLITIKA
október 07., 17:57

Orosz óvodásokat és iskolásokat kényszeríthettek arra, hogy videóüzenetben köszöntsék fel hetvenkettedik szülinapján Vlagyimir Putyint, írja a Mozhem Obyasnit ellenzéki Telegram-csatorna.

A csatorna legalább tizenegy orosz régióból azonosított hasonló felhívásokat a közösségi médiában. A Verstka független hírportál azt írja, helyi idő szerint délig legalább harminc iskolából tettek közzé az orosz elnöknek gratuláló videókat a VKontakte közösségi oldalon.

A dél-oroszországi Rosztovban az iskolásoknak állítólag úgy kellett felsorakozniuk, hogy felülnézetből kiadják a „Putyin” szót, míg primorszki óvodásoknak lejátszották az orosz himnuszt, és Putyinról tartottak előadásokat. Több közösségi média-posztban az iskolások „több pénzt és kevesebb munkát” és „békés eget” kívánnak az orosz elnöknek.

Eközben hétfőn kibertámadás zavarta meg az orosz közmédiát: az Oroszországi Állami Televízió- és Rádióműsorszolgáltató (VGTRK) holnapját és élő közvetítéseit órákig nem lehetett elérni. A támadás mögött orosz és ukrán kormányzati források is ukrán hekkereket sejtenek. (Moscow Times, Reuters)