Tej 200 helyett 800, cukor 266 helyett 1036 forintért – elképesztő túlárazásokat talált, feljelentést tesz az Integritás Hatóság

belföld
október 07., 06:52

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, továbbá hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt feljelentést tesz az Integritás Hatóság – ezt maga a hatóság közölte hétfő reggel. Az IH a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében lezajlott négy, uniós támogatású projekt vizsgálata során talált olyan megdöbbentő túlárazásokat, amelyek miatt tízmilliárd forintnyi támogatástól estek el a legelesettebbek.

A közlemény szerint a vizsgálat a négyből két projektben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapított meg. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amely cégek extrém módon túlárazott összegben számoltak el alapvető élelmiszertermékeket. „Mindezen túl a közbeszerzési eljárás során a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait” – olvasható a közleményben.

A Hatóság az eljárásai alapján azt valószínűsíti, hogy

  • az egyik projektben a Halker Kft. vezette konzorcium 70 százalékkal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat,
  • a másik problémás projektben a Káta-Mill Plusz Kft. 37 százalékos, azaz bruttó 2,6 milliárd forintos túlárazást hajtott végre.

A Hatóság értékelése szerint nagy részben ezek a cégek felelősek azért, hogy a rászorulók között 3,7 millió helyett csak 2,3 millió csomagot lehetett kiosztani.

A túlárazás mértékét a közleményben egy ábrával is szemléltették, ez azt mutatja, hogy az élelmiszercsomagokba szánt 1 kilogrammos kristálycukrot a KSH szerint átlagár nagyjából ötszöröséért vásárolta meg az eset idején Balog Zoltán vezette Emmi alá tartozó SZGYF. Az átlagosan 266 forintos tejet 960 forintért szerezték be már a program kezdetekor, és ez az ár öt év alatt 1036 forintra emelkedett, miközben átlagár 262 forintra csökkent.

Az Integritás Hatóság ábrája arról, hogyan nyerészkedtek cégek a rászorulók pénzén
photo_camera Az Integritás Hatóság ábrája arról, hogyan nyerészkedtek cégek a rászorulók pénzén Fotó: Integritás Hatóság

„Joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek: az időseken és a szegényeken” – kommentálta a vizsgálat eredményét Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke. A közleményben emellett úgy fogalmaz:

„Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül”.

Biró szerint „megfelelő jogkörökkel felruházva” a hatóságuk időben és teljeskörűen fel tudja tárni az ilyen ügyeket, végig tudja vinni ezeket az eljárásokat, vissza tudja szerezni az ellopott pénzt és segít felelősségre vonni a bűnösöket. Ezért megismételte, hogy elengedhetetlennek tartja a hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezése.”

Ebben az esetben a botrányos pénzosztásra már évekkel ezelőtt felfigyeltek ellenzéki politikusok. Hadházy Ákos egy 2017. decemberi Korrupcióinfón már foglalkozott a témával, ebben többek között azt írta: „amikor a Halker dolgozója ősszel megkeresett, még a »Szociális és Gyermekvédelmi Főosztály« közbeszerzési meg sem jelentek, de a Halker főnökei már mindent tudtak”. Hadházy akkor azt is írta:

„Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket”

Az ügyben 2018 tavaszán az OLAF, az uniós csaláselleni hivatal is vizsgálatot indított. Korábban megjelent adatok szerint nemcsak a kristálycukor volt rettenetesen túlárazva: egy liter étolaj például 489 forintba került a szerződéskötés idején, a cégek viszont 846, 901 és 1333 forintos ajánlatokat tettek, míg a tej például 516 forintért került a csomagba, pedig a boltban csak 205 forint volt az átlagára. Az IH ezeket az információkat megerősítő ábrát is közölt „a szerteágazó jogsértések” részleteiről publikált vizsgálati összefoglalóban.

Az Integritás Hatóság ábrája az RSZTOP-os túlárazásokról
photo_camera Az Integritás Hatóság ábrája az RSZTOP-os túlárazásokról


Kiemelt videóink