Történelmet írt Óbuda: a megválasztott polgármester előzetesben ülve tette le az esküt, de szabad emberként hivatkozott magára levelében

POLITIKA
október 07., 12:27

Alig lehetett hallani az óbudai képviselőtestület alakuló ülésének elejét, mert az épület előtt négyen A börtön ablakában című dalt bömböltették.

photo_camera A szerenád Fotó: Bankó Gábor/444

Már másodjára indult el a dal, mikor az ülésterem ablakát becsukták. Az alakuló ülés Kiss László újraválasztott polgármester távollétében zajlott le, aki korrupció gyanújával letartóztatásban van. Hiába kezdeményezte ügyvédje, hogy erre a kis időre engedjék ki, ezt elutasították.

Így a polgármester a fogdában tette le az esküt ügyvédje jelenlétében, és állítólag az üléssel egy időben elmondta még egyszer.

A képviselőknek küldött egy levelet is, amelyet az ülést levezető korelnök, a DK-s Ujfalvi István olvasott fel.

Kiss ebben kétszer is szabad polgárként hivatkozik magára. Az első említéskor azt írta, „a Magyar Köztársaság szabad polgáraként esküszöm, hogy minden tettemmel a jelenlegi diktatórikus politikai hatalom lebontásán dolgozom, hogy Hazánk mihamarabb újra szabad választásokon választhasson legitim kormányt.”

Oligarchákkal nem alkuszik, az „állami intézményesített keresztényüldözést” elutasítja, szolidaritást vállal Iványi Gáborral, és „jelenlegi politikai bebörtönzöttként” követeli a politikai foglyok szabadon bocsátását. A levelét azzal zárta, „a Magyar Köztársaság szabad polgáraként kiállok a szabadság és az esélyegyenlőség értékei mellett, elutasítom a jelenlegi emberellenes rendszer uszító politikáját és esküszöm, hogy mindent megteszek a kormányváltásért.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Magát a törvényesen megválasztott polgármesternek tartja, és azt állítja, nem követett el törvénytelenséget. Kisst augusztus közepén gyanúsították meg azzal, hogy 18 millió forint kenőpénzt vett át az önkormányzattal szerződést kötő egyes cégektől. Czeglédy Gergő volt alpolgármester lényegét tekintve ugyanezért van letartóztatásban, csak őt 100 milliós kenőpénz átvételével gyanúsítják.

A levél felolvasása közben a Fidesz három fős frakcióját vezető Puskás Péter a tollával kopogott az asztalon, de csak a végén kapott szót. „Szánalmas, ami itt folyik” – kezdte, majd azzal folytatta, hogy ezzel az óbudai önkormányzatot becstelenítették meg, az alakuló ülésből performansz lett, ezzel tovább rombolták a kerület jó hírét, és sikerült a korábbinál is mélyebbre süllyedni. „Gratulálok, beírták magukat Óbuda történelmébe” – mondta.

Többen viszont nyíltan kifejezték szolidaritásukat Kiss László mellett, akik felvették az asztalokra kirakott fehér szalagot. A közönség soraiból is így tettek.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ez állítólag DK-s kezdeményezés volt, de a párthoz többeknek semmi közük.

A frissen bekerült kutyapártos Budai Sándornak is volt egy megjegyzése a helyzetre. Azt mondta, a puszta jelenlétük is gyökeres változást hoz a kerület életébe, ők a korrupció ellen küzdenek, és mindent megtesznek azért, hogy

a többi képviselő ne kerüljön olyan szituációba, mint Kiss László és Czeglédy Gergő.

Kínosnak tartja, hogy a fél ország azért figyeli a kerületet, mert pár hete még az sem volt biztos, hogy meg tudnak alakulni. Ez végül azért sikerült, mert az évek óta hatályos kerületi SZMSZ lehetőséget ad arra, hogy a polgármester távollétében a korelnök vezesse le az alakuló ülést, a kormányhivatal pedig előzetesen rábólintott erre a megoldásra.

Kissnek egy dolog miatt nem kell aggódnia

Az alakuló ülés elején kiderült, hogy nem csak a Momentum, de a Párbeszéd is kiszállt az eddigi koalícióból, így hatan külön frakciót alakítottak.

Kiss mögött hivatalosan a 10 fős DK-MSZP-LMP koalíció maradt (a testület 23 fős), de a momentumos Derda Ádám az ülésen egyértelművé tette, nem akarnak időközi választást, nem akarják feloszlatni a képviselőtestületet. Kommunikációjuk alapján a Fidesz sem erőlteti ezt túlzottan, úgyhogy ez csak a Kutyapárt szerint lenne célszerű.

photo_camera Tóth Kálmán és Budai Sándor, a két új kutyapártos képviselő Fotó: Bankó Gábor/444

A momentumos Derda Ádám egyébként az ülésen arról beszélt, „korrupciómentes közéletet” akarnak, és a különválással jelezni akarták, hogy semmi közük a korrupciós botrányhoz, azon kívül állnak.

Az utána felszólaló Puskás Péter rögtön közölte, nekik sincs közük a botrányhoz, a Momentum-Párbeszéd célkitűzéseit „érdeklődéssel hallgatta”, ami támogatandó is, de az érdekli, hogy akkor az előző öt évben mégis mi történt.

A kutyapártosok a Momentum és a Párbeszéd kilépését nem tartják valódi eltávolodásnak, szerintük csak arról van szó, hogy így akartak javítani az alkupozícióikon, és ki tudták maxolni az elvihető pozíciók számát. Vagyis, ez volt szerintük a többség ára. A momentumos Turgonyi Dániel ugyan ebben a ciklusban már nem lesz alpolgármester, de ugyanazt a munkát tanácsnokként elvégzi, ráadásul leköszönt alpolgármesterként 3,6 milliós végkielégítést is kapott, a tanácsnoki fizetését pedig úgy állapították meg, hogy jövőre már többet kereshet, mint a polgármester. A Kuyapártosok szerint ez azért fordulhat elő, mert a tanácsnok a minimálbér négyszeresét kapja, az összeg pedig évről évre emelkedik.

Ez ellen az ülésen is tiltakozott a Kutyapárt. (Czeglédy Gergő alpolgármesteri posztja is megszűnt, de ő nem kapott végkielégítést, mert társadalmi munkában látta el a feladatot.)

Az önkormányzat sajtófőnöke szerint viszont nem keres majd többet a tanácsnok, mint a polgármester, sőt, az alpolgármesterékénél sem lesz több a fizetése. Ahhoz ugyanis 22 százalékkal kellene emelni az alapbért jövőre. Hozzátette, Turgonyi a végkielégítésből is csak a törvényi minimumot kapta meg.

A Momentum a tanácsnoki pozíció mellett kapott még két bizottsági elnöki és egy alelnöki helyet is (a másik két bizottsági elnöki poszt a DK-MSZP-LMP frakcióé).

Budai Sándor kutyapártos képviselő az ülésen azt mondta,

„mikor borult a bili, minden maradék pozícióra túljelentkezés alakult ki, mert tudják, hogy nekik nincs politikai jövőjük a korrupciós botrány miatt.”

És ugyan a polgármestert illetően is fennáll az ártatlanság vélelme, de azért emlékeztettek arra, hogy az ő feltárásuk szerint Óbudán nyerészkedtek vállalkozók. (A két képviselő, Budai és Tóth Kálmán pár éve bemutatták, milyen túlárazott szerződéseket kötött Óbuda. Ezek egy része a mostani eljárásban is érintett, bár a polgármester szerint minden teljesítés rendben volt.)

Erről szerettük volna a momentumos képviselőket megkérdezni, de egyelőre nem értük el őket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.