Ilyen magas labdát ritkán nem csap le a Fidesz

POLITIKA
szeptember 26., 11:32

Villámgyorsan elfogadták Óbuda-Békásmegyer jövő évi költségvetését – nagyjából ennyi volt az, amivel reagáltak arra a rendkívüli helyzetre, hogy a kerület polgármestere, Kiss László előzetesben van, és decemberig ott is marad.

photo_camera Rózsa volt távol egészségügyi okokból, a többit magyarázni sem kellett Fotó: Németh Dániel/444

Ebből a helyzetből bármekkora politikai cirkuszt csinálhatott volna a Fidesz, hiszen például Bús Balázs volt polgármester a Facebookon többször új választás kiírását követelte, de semmi ilyen nem történt az ülésen.

A megjelent civilek, egyikük Tisza pártos kitűzőben, másikuk Dobrev Klárás pólóban, szintén csendben maradtak. Az üléshez eleve nem szólhattak volna hozzá, de semmilyen akcióval nem próbálkozott senki.

Pedig a terem sarkában ott állt a rendészet, hogy szükség esetén intézkedjen.

A napirend előtt felszólaló momentumos Turgonyi Dániel alpolgármester hozta először szóba a korrupciós botrányt, nagyon finoman, mikor arról beszélt, a következő ciklusban nem vállalja a tisztséget, és megkérdőjeleződött számára, mennyire lehet új alapokra helyezni a politika működését, amit a ciklus elején célul tűzött ki. A Momentum egyébként pár hete kilépett a frakciószövetségből, a csütörtöki ülésen be is jelentették az önálló frakciójukat.

photo_camera Turgonyi elköszön Fotó: Németh Dániel/444

A kerületet ténylegesen vezető alpolgármester, Burján Ferenc sem a börtönben lévőkről beszélt, mikor a „rendkívüli helyzet kapcsán” adott tájékoztatást, hanem az árvízhelyzetről, ami meg is lepte az óbudai Fidesz frakcióvezetőjét, Puskás Pétert, aki számon is kérte, miért ilyen korán fogadják el a költségvetést.

Itt hivatkozott Burján a letartóztatásban lévő Kissre és Czeglédy Gergő alpolgármesterre. Arról beszélt, a törvény alapján lehetőségük van erre, és cinikusnak tartja, hogy ezt épp a Fidesz kéri számon, hiszen fél évvel a mandátum lejárta előttre tűzték ki az önkormányzati választást.

photo_camera A kerületet ténylegesen vezető Burján Ferenc (középen) Fotó: Németh Dániel/444

Másrészt a cél, hogy stabilitás legyen, aminek „szintén önökhöz van köze. Koncepciós eljárások sorozatával akarják ellehetetleníteni a működést. Talán karba tett kézzel kellene várnunk, hogy Sára Botond (főispán) döntse el, mire ad pénzt a kerületnek, és mire nem?”

Burján szerint a lépéssel próbálnak előre menni. Attól is tart, hogy a kormány elveszi az iparűzési adót a településektől – így a kerülettől is, ami szintén bizonytalanságot okoz. „Látjuk, hogy a fideszes hatalom-úthenger elindult, legázol mindenkit, aki nem hagyja, hogy építkezzenek” – utalt arra az elméletre, miszerint Kisséket azért tartóztatták le, mert több építkezésre nem adtak engedélyt.

Ezek után már csak azon vitatkoztak röviden, hogy ha amúgy is bizonytalanság van az iparűzési adóval kapcsolatban, fölösleges-e elfogadni a költségvetést, vagy sem, Puskás pedig felvetette, talán nem bíznak az új képviselőkben, azért ennyire sietős?

photo_camera Puskás Péter Fotó: Németh Dániel/444

Ezek után már szavaztak is, a költségvetés fideszes tartózkodások mellett átment. A téma ezzel le is volt zárva.

Az alakuló ülés rendben lehet

A júniusban újraválasztott Kiss László polgármestert augusztus 16-án tartóztatták le, 18 milliós vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a 19-es polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Czeglédy Gergőt ugyancsak vesztegetéssel gyanúsítják, de 100 milliós tételben.

Kiss december 16-ig biztosan letartóztatásban marad, így nem tudja összehívni és levezetni a testület alakuló ülését. Az önkormányzati törvény ezt írja elő, a kerület SzMSz-e viszont a polgármester „akadályoztatása esetén” lehetőséget a korelnököt hatalmazza fel erre.

Az alakuló ülés kulcskérdés, ott kell megválasztani az alpolgármestereket is, akikre a polgármester tehet javaslatot. Kiss ezt kénytelen lesz a börtönből megtenni.

Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

A Fővárosi Kormányhivatal a 444-nek kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy korelnökkel szabályos lesz-e az alakuló ülés, a kerületi jegyzőt viszont részletesen és hosszan tájékoztatta.

A válasz lényege röviden, önkormányzati forrásunk értelmezése szerint is az, hogy

igen, szabályos lesz.

Azt írták ugyanis, „amennyiben a képviselő-testület – a törvény keretei között – az alakuló ülés előkészítésére nézve a többi üléshez képest speciális szabályokat állapít meg a szervezeti és működési szabályzatában, a hatályba lépésüket követően e rendelkezések tekintendők irányadónak.”

Ettől még persze lehet, hogy élesben máshogy döntenek. Kiss és Czeglédy visszautasítja az ellenük felhozott vádakat, és eddig nem úgy tűnik, mintha bármelyikük is le akarna mondani. A legutolsó állás szerint a testületi többség is megvan Kiss mögött.

Kiemelt videóink