Első fokon elvesztette a pert volt iskolájával szemben Pankotai Lili

oktatás
október 08., 14:06

A Pécsi Törvényszék szerint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma nem sértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, ami miatt a diáknak iskolát kellett váltani az érettségi évében, írta közleményben a diákot képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Pankotai Lili nagy vihart kiváltó beszéde közben a tanárok melletti szolidaritási tüntetésen.
photo_camera Pankotai Lili nagy vihart kiváltó beszéde közben a tanárok melletti szolidaritási tüntetésen. Fotó: Kristóf Balázs/444

Pankotai a 2022. október 23-i budapesti tanártüntetésen szólalt fel, emiatt másnap a Nagy Lajos Gimnázium nyilvánosan elhatárolódott tőle. A diák ezután a gimnáziumban folyamatos érzelmi nyomás alá került, írta a TASZ, hozzátéve, hogy Pankotait az osztályfőnöke többször kiküldte az óráról, a beszédre hivatkozva pedig lemondta az osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset a szervezet szerint az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni. Pankotai a TASZ segítségével 2023-ban indított pert volt iskolája ellen.

A közlemény szerint a bíróság nem találta megalapozottnak azt, hogy az iskola megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát, a törvényszék álláspontja szerint nem történt jogsértés. Az ítélet többek között arra hivatkozott, hogy Pankotai felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet.

„A bíróság a politikai véleménynyilvánítást nagyon szűken értelmezte, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől” – mondta az ítélethirdetés után Zeller Judit, a TASZ jogásza.

Kiemelt videóink