Beperli volt gimnáziumát Pankotai Lili, akinek politikai véleménynyilvánítás miatt kellett iskolát váltania

oktatás
január 20., 7:50
comments 23

A jogainak korlátozása és megalázás miatt perli volt iskoláját, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumát a diák, akitől az október 23-ai oktatási tüntetésen elmondott beszéde miatt határolódott el az intézmény, amit végül elhagyni kényszerült. Pankotai Lili az őt képviselő Zeller Judittal, a TASZ jogi szakértőjével adott interjút a Telexnek.

„Szerintem ma Magyarországon a határainkat kitolták, és hozzászoktattak minket a most működő rendszerhez. Ideje lenne már szépen lassan elkezdeni visszatolni ezeket a határokat”, mondja az interjúban a diák, aki szerint nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni. Az pedig, hogy ő „jól kezeli" a történteket, nem teszi azokat elfogadhatóvá. Zeller szerint a pernek óriási a szimbolikus jelentősége, másrészt a véleményszabadság,

a politikai vélemény kifejtése alapjog, amit nem torolhat meg az iskola.

photo_camera Pankotai Lili Fotó: Kristóf Balázs/444

Pankotai novemberben a Szabad Európának és a Szabad Pécsnek adott interjúban azt mondta, az őt érő atrocitások és nyomásgyakorlás miatt távozott korábbi iskolájából. A diák az október 23-ai oktatási tüntetésen egy olyan slamprodukciót adott elő, amiben káromkodások is szerepeltek. Iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma elvileg azért határolódott el tőle, mert szerintük „a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető” beszédet mondott.

photo_camera A kirúgott tanárok tablója Illusztráció: Kiss Bence, Bankó Gábor, Kristóf Balázs, Németh Dániel / 444

A kirúgott tanárokat szintén a TASZ és a Helsinki Bizottság képviseli, a tárgyalások akár már februárban elkezdődhetnek. Zeller a Telexnek azt mondja, lassan el kellene gondolkodni azon, hogy mire való a közoktatás. Szerinte az iskola dolga, hogy segítsen a diáknak kibontakozni, hogy aktív állampolgárrá neveljen és esélyegyenlőséget teremtsen. „Egy-egy ilyen ügy nyilván nem vezet oktatási reformhoz, de talán egy-két iskolát elgondolkodásra késztethet", mondja. Pankotai szerint itt az idő, hogy az iskolák, vezetőségek, tankerületek észrevegyék, a tetteiknek következménye van.

„Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az én generációmnak már nagyon nem pálya, ami folyik a közoktatásban",mondja, majd hozzáteszi, hogy kezdi úgy érezni, már nincs vesztenivalója: el lett távolítva az iskolájából, a társaságából, a városából, abból a megszokott környezetből, amelyre egy érettségi előtt álló diáknak egyébként nagy szüksége van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt