Orbán szerint ez politikai intifáda volt, Magyar a szemébe mondta, hogy vége

  • Orbán Viktor az Európai Parlamentben ismertette a soros uniós elnökség programját.
  • Ursula von der Leyentől és a frakcióvezetőktől is kapott kemény kritikákat, szerinte politikai intifádát folytattak ellene.
  • Magyar Péter belpolitikai témákban támadta a miniszterelnököt, akinek azt üzente, „mindenki tudja, hogy vége van”.
  • A fideszes képviselők Magyart támadták felszólalásaikban.
  • Orbán is odaszólt Magyarnak záróbeszédében. Szerinte „nyilvánvalóan azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon”.
44 poszt
Időrend
október 09., 12:45

Három és fél óra után lett vége a vitának

Eléggé elhúzódott a vita. Ami 2011-ben még 2 és fél óra alatt lement, az most 3 és fél óráig tartott.

Benics Márk kollégámmal köszönjük a figyelmet, jó étvágyat kívánunk az ebédhez!

október 09., 12:44

Orbán Magyar Péterről: Nyilvánvalóan azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon

Orbán sajnálja, hogy a magyar képviselők belpolitikai témák tárgyává tennék a találkozót, a magyar demokrácia szerinte köszöni szépen, jól van. „Vérbő és erőteljes”.

Odaszólt Magyar Péternek, aki szerinte „nyilvánvalóan azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon”.

Kirívónak tartja, hogy a Tisza elnöke úgy kritizálja a kormányt, hogy közben eljárás folyik ellene. Zárásképpen Orbán azt mondta, a baloldalnak addig tart a demokrácia, amíg ők nyernek, a vita tapasztalata pedig, hogy Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni. A Patrióták erre állva tapsoltak, a többiek pedig pfujoltak.

október 09., 12:37

Orbán: Sajnos a vita túllépett az ésszerűség és a tényszerűség határain

Szívesen vitázott volna jogállamiságról vagy korrupcióról, de ezt a propaganda nem tette lehetővé, mondta Orbán.

Ócska propaganda terepévé vált az ülés, mondta Orbán, hozzátéve, hogy megszokta a korrupcióval kapcsolatos vádakat, de ez nem több, mint baloldali propaganda.

Orbán visszaszólt Freudnak is, szerinte ő a legkorruptabb, mert Soros György fizeti, ennél nagyobb korrupciót ő még nem látott. Abszurdnak gondolja Salis képviselő felszólalását, aki szerinte vasrúddal vert embereket Budapesten. Dobrevnek azt mondta, amikor a férje miniszterelnök volt, Putyin ott ült a konyhában. A DK-s képviselő reagált erre, de nem lehetett érteni, hogy mit.

október 09., 12:28

A Bizottság alelnöke szerint Európa legnagyobb fegyvere az egység, minden elnökségnek ezt kell erősítenie

Von der Leyen elment, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke beszél helyette.

Azt mondja, az EU-nak sok területen nagy szüksége van Magyarországra. Együtt kell szembenézni az Ukrajna és a migráció jelentette kihívásokkal. Sokan beszéltek itt a békéről, fontos elmondani, hogy az ukránok azok, akik a leginkább békét szeretnének. Egy olyan békéért kell küzdeni, ami tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását.

Sefcovic szerint Európa legnagyobb fegyvere az egység, ez a legnagyobb értékünk. Minden elnökség feladata, hogy ezt az egységet erősítse.

október 09., 12:20

László András: Orbán-Magyar vita helyett Magyar Péter Facebook-poszt válogatást kaptunk

László András fideszes EP-képviselő szerint a balliberális sajtó és Magyar Péter úgy harangozta be az eseményt, mintha ez lenne a nagy Orbán-Magyar-vita. Ehelyett egy Magyar Facebook-poszt best of válogatás lett belőle. Magyar a Hitler-beszédét azonban otthon hagyta. László szerint szégyellje magát Manfred Weber és a Néppárt is.

október 09., 12:18

Molnár Csaba Magyarország szégyenének nevezte Orbánt

Szórakoztató, hogy csak a szélsőjobboldali képviselők védték meg Orbánt, mondta Molnár Csaba DK-s képviselő. „Orbán úr, ön áruló, ön tolvaj, Magyarország szégyene, be sem szabadott volna önt engedni az épületbe”. Szerinte inkább arról kellene beszélni, hogy kétezer embercsempészt engedtek ki, és hogy a kormány kegyelmet adott K. Endrének.

október 09., 12:14

Tarr Zoltán: Ugyan még nem rúgják le a vesémet, de kirúgtak a munkahelyemről

A Tisza Párt EP-delegációvezetője, Tarr Zoltán következik. Azt mondja, Magyarország nagy bajban van. Orbánt hallgatva azt gondolná az ember, nincs jobb hely a világon, mint Magyarország. De ez nem így van.

photo_camera Fotó: Purger Tamás/MTI/MTVA

Tarr azt mondja, kritikus gondolkodásáért ugyan még nem rúgják le a veséjét, de kirúgták a munkahelyéről. Úgy tűnik, szabadon beszélhetnek, de az ócska propaganda miatt nem jut el az emberekhez. Viszont megkezdődött a változás, ennek a Tisza a hírnöke.

október 09., 12:13

Dömötör Csaba: Magyarországon megválasztott képviselőket hallottam felszólalni a saját hazájuk ellen

Dömötör Csaba beszélt, aki az ittasan verekedő, majd a Fideszből kilépő Győrffy Balázs helyére ült be az EP-be. Manfred Weberhez szólt, ahogy Deutsch Tamás, ő is a Tisza-elnök ügyeit hozta fel, azt tanácsolta, mindenki vigyázzon a mobiljára, ha „Magyar úr itt van”.

október 09., 12:09

Vincze Lóránt szerint most az erőn alapuló vitákat látjuk az EP-ben, és nem a magyar elnökség programjáról beszélünk

Vincze Lóránt, erdélyi RMDSZ-es politikus szerint most az erőn alapuló vitákat látjuk az EP-ben, és nem a magyar elnökség programjáról beszélünk. Meg kell találni a megfelelő forrásokat, hogy versenyképessé tegyék Európát. Fontos a kisebbségvédelmi standardok felállítása is.

október 09., 11:46

Daniel Freund: Itt az ideje, hogy európai elfogatóparancsot adjunk ki

„Kedves képviselők, diktátor úr!” – kezdte felszólalását Daniel Freund német zöldpárti politikus. „Az EP az európai demokrácia háza, autokraták ellensége, az ön ősellensége” – folytatta. Szerinte Orbán a legkorruptabb politikus, rengeteg pénzt lopnak, a legrosszabb, hogy az emberek figyelmét elterelik erről a kisebbségek elleni uszítással, a genderpropagandával és a békemisszióval. „Adja vissza a pénzünket, állítsuk le a lopást, itt az ideje, hogy európai elfogatóparancsot adjunk ki”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A német képviselőtől Schaller-Baross Ernő fideszes képviselő kérdezett: „Miért nem foglalkozik a zöld kormánnyal? Miért nem beszél arról, hogy az ellenőrizetlen migráció mit tesz Németországgal. Ön nem Európával foglalkozik, ön csak az én hazámmal foglalkozik, ebből elegünk van. Az ön pártjának támogatottsága egy számjegyű, menjen haza!” – mondta, mindezt németül. Freund válaszában azt mondta, az egyik fő feladatuk, hogy az EU-s pénzek végrehajtása megfeleljen a szabályoknak, a költségvetési végrehajtás pedig Magyarországon a legrosszabb.

Freund a magyar kormány egyik leghangosabb kritikusa. Ő kezdeményezte, hogy az Európai Parlament perelje be az Európai Bizottságot, amiért feloldotta a Magyarországnak járó uniós források egy részét.

október 09., 11:10

A mi hazánkos Borvendég Zsuzsanna az uniót támadta

„Önök büntetnek minket, nem fizetik ki a pénzeket, a határvédelemhez sem járulnak hozzá” – mondta a politikus. „Az európaiak nem kérnek az öngyilkos zöldítésből, az aberrált genderideológiából, a háborús uszításból”. A kormányt arra kérte, álljon ellen az unió nyomásának.