155,8 millió dollárt foglalhatnak le a JP Morgan oroszországi számláin

külföld
október 11., 18:43

Egy orosz bíróság elrendelte 155,8 millió dollárnyi vagyoneszköz lefoglalását a JP Morgan Chase oroszországi bankszámláiról az állami tulajdonú VTB bank kártérítési perében, írja a Reuters. Ezt a legnagyobb amerikai bank valamennyi orosz bankszámláján lévő, bármilyen pénznemű pénzeszközre elrendelték, kivéve azon számlák esetében, amelyekről nem lehet az országból kívülre utalni, derült ki a szentpétervári bíróság beadványából.

A VTB kilenc, a JP Morganhez kapcsolódó alperestől, köztük annak orosz leányvállalataitól követel kártérítést a háború kitörésekor befagyasztott számlák miatt. A JP Morgan korábban azt közölte, hogy a VTB követelései és a befagyasztani kívánt vagyonok összege magasabb, mint amennyi pénzzel összesen rendelkezik a bank Oroszországban. Hozzátették azt is, hogy a kért összeget az amerikai törvények miatt nem tudják átutalni az oroszoknak.

A VTB perére reagálva a JP Morgan áprilisban pert indított a VTB ellen, ám ezt néhány hónappal később – állítólag a VTB követelésére – vissza is vonta.