Már majdnem elkészült a balatonföldvári strandkikötő, mire a Kúria kimondta, hogy nem is lehetett volna engedélyezni

belföld
október 11., 17:34

Úgy épült fel a balatonföldvári strandkikötő, hogy a kormányhivatal, a helyi civilek, az önkormányzat és a bíróságok négy éven át arról vitatkoztak, engedélyezhető-e a beruházás, derül ki a Magyar Narancs cikkéből.

photo_camera Forrás: Balatonföldvár Önkormányzata

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal az elmúlt négy évben háromszor adott engedélyt a strandon épülő 175 férőhelyes vitorláskikötőre. Ebből a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület civil szervezet indítványozására kettőt a Pécsi Törvényszék megsemmisített, a harmadikat azonban hatályban hagyta, miután a városi önkormányzat módosította a helyi építési szabályzatot. Ezalatt a strandkikötő már majdnem el is készült. Csakhogy két hete a civil szervezet kérelmére a Kúria kimondta, hogy a kikötő nem felel meg a módosított szabályzatnak sem, és nem is lehet új engedélyt kiadni rá.

„Kezdettől fogva, 2020 óta állítjuk, hogy a strand az strand, olyan, hogy strandkikötő, nem létezik” – mondta az ítélethirdetés után Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke. Szerinte ha 2021-ben a bíróság felismeri a problémát, „akkor most nem állna elő az a helyzet, hogy 70-80 százalékban elkészült a kikötő az évekig húzódó peres eljárások miatt”.

„Ennek a következménye ez a páratlan jogi és közigazgatási helyzet, amire persze megoldást kell találni. Több milliárd forintért aligha fogja valaki is kiszedni a vízbe hordott köveket. Úgy marad és torzó lesz? Vagy milyen más lehetőség adódik? Azt hiszem, lesz dolgunk még a kikötővel” – írta Herényi, akinek szervezete időközben többségbe került az október 15-én megalakuló balatonföldvári képviselő-testületben. A polgármester eközben kormánypárti marad, fideszes kisebbséggel a háta mögött.

„Ha a többség meg akarja oldani, fogunk rá megoldást találni, mert szerintem lehet még annyi mozgásterünk a helyi építési szabályzatban, amivel lehetővé tudjuk tenni a kikötő fennmaradását” – mondta a fideszes Holovits Huba, aki továbbra is jó ötletnek tartja a kikötő megépítését. Holovits szerint „értelmes párbeszéd zajlik a két oldal között”, és jó eséllyel egyet fognak érteni.

A civileket képviselő két ügyvéd szerint azonban semmilyen formában nem lehet legalizálni a csaknem kész létesítményt, és a HÉSZ-t sem fogják tudni úgy módosítani. Sebők Márton szerint „államigazgatási perben okozott kár miatt (mivel a kár a város lakosságát érte) akár pert is indíthatna a kormányhivatal ellen az új balatonföldvári önkormányzat, a másik oldalon elvileg a beruházó is követelhetne kártérítést az állami támogatás elbukása és az esetleges bontási költségei miatt, ám »egyszerűbb«, ha »bedönti« a kft.-jét, a kikötő meg ottmarad.”