Szijjártó felhúzta magát egy német újságírón, aki oroszországi útjáról kérdezte

POLITIKA
október 11., 07:30

Energetikai fórumon vett részt Szentpéterváron Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem sokkal azután, hogy a világ egyik legkorruptabb diktatúrájában turnézott egy nagyot.

A miniszter maga tett közzé egy eléggé zavarba ejtő videót az eseményről, amelyen az látszik, hogy egy német újságíró, egész pontosan a ZDF német közszolgálati televízió riportere próbál neki kérdéseket feltenni, amire ő rendkívül hevesen reagál.

A párbeszéd a következőképp zajlott:

  • Német újságíró: Értelmezhetjük úgy itt a részvételét, mint egy újabb magyar provokáció Brüsszel felé? Vagy mi a részvételének az oka?
  • Szijjártó Péter: Nem, ne tegye. Inkább próbáljon meg viselkedni. Próbáljon meg tisztelettudó és udvarias módon viselkedni Magyarország felé, jó? Ez az első, és próbáljon meg kísérletet tenni a dolgok megértésére. Rendben? És aztán próbáljon meg nem tiszteletlen lenni az országgal szemben. Miféle provokációról beszél, Milyen provokációról?
  • Német újságíró: Megpróbál...?
  • Szijjártó Péter: Ez egy szuverén jog. Ez a szuverén joga egy országnak, hogy eldöntse, milyen rendezvényen vesznek részt a miniszterei, vagy milyenen nem. Mi nem vagyunk egy "jawohl" nemzet, oké? Szóval nem diktálhatnak nekünk. Senki sem. Sem a német kormány, sem a zöldek Németországban. Rendben?

Hogy mire gondolt Szijjártó, amikor jawohl nemzetről beszélt, az erősen kérdéses, ezzel kapcsolatban küldünk kérdést a külügyminisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

link Forrás

Mindenesetre a jawohl kifejezést nem először használja a magyar külügyminiszter, annak ellenére sem, hogy a kifejezés katonai felhangja elég súlyos történelmi időket idéz meg.

Az energetikai fórumon való részvétel kapcsán több bírálat is érte Magyarországot, az Európai Parlamentben a magyar kormány és Orbán Viktor fejére olvasták, hogy miközben az Európai Unió az orosz gáztól való teljes függetlenedésre törekszik, addig Magyarország az egyetlen tagország, aki a szöges ellentétét csinálja ennek, David Pressman pedig arra emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter a háború kitörése óta 11. alkalommal utazott Oroszországba.