Ha megnyerem a lottót, annak lesznek jelei: lisztet szórok a színházjegyre, és ezt élőzni fogom betárcsázós nettel

ÉLET
október 12., 16:34

A statisztikai hivatal friss inflációs statisztikája szerint szeptemberben tovább lassult, és elérte az MNB céljának számító 3 százalékot a fogyasztói árak átlagos éves emelkedése. A KSH az inflációt egy nagyjából száznyolcvan terméket és szolgáltatást számító úgynevezett kosárból számolja ki, amiben az egyes tételek különböző súllyal szerepelnek, és természetesen különböző mértékben nőttek az áraik.

A száznyolc termék és szolgáltatás többségének nőtt az ára 2023 szeptemberéhez képest, haté nem változott, negyvenkettőé csökkent. A 3 százalékos inflációs szintnél magasabb mértékben 84 tétel ára emelkedett, tizenhét terméké és szolgáltatásé több mint tíz százalékkal.

Aki rejtett üzenetet akart küldeni arról szeptemberben, hogy milyen jól megy a szekér, akkor járt el legjobban, ha vett egy mozi- és egy színházjegyet (+17,3% és +25,3%), majd mindkettőt jó vastagon megszórta liszttel (+32,9%). Ha ráadásul sikerült valahol betárcsázó netet csiholnia és ezt élőben közvetítenie (+17%), teljes volt a siker, bár a kompromisszumkész versenyzők postán is feladhatták (15,6%) az erről esetleg készített fotókat. Kalandvágyók a lisztes jegyeket megforgathatták egy kis tejben (13,8%), és hozzá friss zöldséget fogyaszthattak (+12%).

link Forrás

És mi van azokkal, akik a legspórolósabban akarták kihozni a szeptembert? Azok fogtak némi krumplit (-9,9%), a vezetékes gázról (-9,4%) működő tűzhelyhez mentek, és némi benzinnel vagy dízellel (járműüzemanyag: -9,5%) kisütötték. Gáz híján esetleg meg lehetett sütni tűzifán is (-6,1%), hozzá ajánlhatunk belsőségeket (-4,6%), illetve száraztésztát (-5,8%).

link Forrás