A német hírszerzés vezetője szerint Moszkva pár év múlva képes lehet támadást indítani a NATO ellen

külföld
október 14., 15:27

Oroszország közvetlen konfrontációra készül a NATO-val, állítja Bruno Kahl. A német hírszerzés (BND) vezetője egy hétfői parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy Moszkva célja a Nyugat megosztása, hogy ezzel is gyöngítse Európa védekező képességét, miközben az orosz hadsereget támadásra készíti fel. Putyin ennek érdekében folyamatosan teszteli, meddig mehet el.

Kahl szerint a legvalószínűbb az, hogy az orosz fegyveres erők legkésőbb a húszas évek végére személyi és anyagi szempontból is olyan helyzetbe kerülnek, hogy támadást indíthatnak a NATO ellen.

Moszkvai parádé az idei győzelem napi ünnepségen
photo_camera Moszkvai parádé az idei győzelem napi ünnepségen Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A hírszerzési vezető szerint az Ukrajna ellen 2022 februárja óta totális háborút folytató Oroszország jelentősen megerősítette hagyományos harcászati erőit, és az európaiaknál jóval többet költ a hadseregére. Putyin végső célja kiszorítani az USA-t Európából, és visszaállítani a NATO 1990-es határait, amikor még a volt szocialista országok, így Magyarország nem volt a NATO tagja.

Németországban Kahl szerint az orosz szabotázs és kémkedés erősödik, attól sem riadnak vissza, hogy emberéleteket tegyenek kockára. (Az év elején például az amerikai hírszerzés szerint az oroszok meg akarták gyilkolni az Ukrajnát támogató német fegyvergyártó vezetőjét.)

Oroszország különben az ukrajnai háború előestéjén azt követelte, hogy a NATO vonja ki minden csapatát minden volt szocialista országból.

(Via Politico)