Eddig és ne tovább – Magyarország eljutott arra a pontra, amikor Ricsi bohócnak meg kellett szólalnia

ÉLET
október 14., 10:11

Van az úgynevezett közmédiának egy apró, színes szigete, ami az MTI/MTVA megújulása óta a Nemzeti Közleménytár nevet viseli (korábban az unalmas Országos Sajtószolgálat nevet viselte, azért ez a mostani mennyivel pompázatosabb elnevezés). Ezen az üdítő, a sokszínűséget szinte egészen széles körben megtestesítő felületen hétfőn robbant a bomba: az ORFK, az Anyanyelvi Kultúránként Alapítvány és az MSZP két részben kiadott közleménye után 9:48-kor megjelent a Ki kérem magamnak a szóhasználatot! – üzeni Ricsi bohóc című közlemény.

Igen. Magyarország eljutott oda, ahol már Ricsi Bohócnak kell szólnia: legyen ennek vége! És hogy minek is? Idézném a közleményt mint leghitelesebb forrást:

„Ricsi bohóc határozottan felszólítja a közéleti szereplőket, hogy hagyjanak fel a »bohóc« és a »bohóckodás« szavak pejoratív, negatív értelemben való használatával a nagy nyilvánosság előtt és egyben tájékoztatja őket, hogy tévednek!”

A folytatásban „Ricsi Bohóc, a gyermekek életét vidámsággal és derűvel megtöltő előadóművész, tisztelettel, de kellőképpen határozottan felszólítja a közéleti szereplőket” még egyszer ugyanerre. A „politikusokat, véleményformálókat, megmondóembereket, celebeket” (és bizonyára a jégkorongozókat is) emlékezteti arra, hogy „a bohóc szakma emberemlékezet óta azon fáradozik, hogy mosolyt csaljon az arcokra”, és hozzáteszi: „jó szándékkal jelzem, tájékoztatom, hogy az, aki ezt a szót sértésként kívánja használni, az téved”.

Méltatlan és tiszteletlen a bohócról bántó kontextusban beszélni, már csak azért is, mert a bohócok „rendkívül intelligens, sokoldalú, tehetséges művészek, színes egyéniségek és kiváló előadói képességekkel rendelkeznek”. Szóval akik eddig lebohócozták azt, akit bántani akartak, jól pórul jártak, mert „valójában dicséri, megtiszteli, emberi mivoltában elismeri, méltatja” azt.

Csak remélni lehet, hogy a kérés nemcsak határokon belül, hanem azokon kívül is értő fülekre talál, és így mások mellett Helmut Brandstätter osztrák liberális EP-képviselő is bocsánatot kér – mármint a bohócoktól – azért, hogy lebohócozta Orbánt annak júliusi „békemissziója” után.